Rechter: Kallemooifeest met haan in mand mag doorgaan

27 mrt 2019 - 10:14

De traditie met een haan in een mandje op het Kallemooifeest mag blijven bestaan in deze vorm. Dat heeft de rechtbank besloten. Bij het feest op Schiermonnikoog zit een haan drie dagen lang opgesloten, op 18 meter hoogte.

In de uitspraak zegt de rechtbank dat het welzijn van het dier niet kan worden aangedragen om een evenmentenvergunning af te wijzen. Sprake van dierenmishandeling is er volgens de rechtbank niet, onder andere vanwege de aanwezigheid van een dierenarts, het monitoren, genoeg beschutting, eten en water. Ook uit de rapportage van een deskundige blijkt volgens de rechtbank niet dat er sprake is van dierenmishandeling.

Beroepszaak tegen gemeente

Het Comité Dierennoodhulp was in beroep gegaan tegen de gemeente Schiermonnikoog, omdat burgemeester Ineke van Gent in mei vorig jaar een vergunning had afgegeven. Het comité wil opkomen voor het welzijn van de haan, maar vindt ook dat het festival een slecht voorbeeld geeft. Ze zeggen dat het nu lijkt dat mensen voor eigen vermaak maar gewoon kunnen doen wat ze willen.

Foto: Omrop Fryslân

De gemeente Schiermonnikoog vindt dat er genoeg is gedaan om het welzijn van de haan in de gaten te houden. Er staat een camera op en er is dus een dierenarts die de haan in de gaten houdt.

Eerder al een hoorzitting

Vorig jaar brachten voor- en tegenstanders al hun standpunt naar voren bij een hoorzitting op Schiermonniksoog. Volgens Comité Dierennoodhulp kan het eiland ook goed feestvieren zonder haan in een mast.

Kallemooi wordt gehouden met Pinksteren, dat dit jaar op 9 en 10 juni valt.

(advertinsje)
(advertinsje)