"Fries Museum niet alleen spiegel van verleden, maar ook een laboratorium voor de toekomst"

Stop met minderheidsdenken en durf te veranderen, dat was dinsdagavond de boodschap van Fries Museum-directeur Kris Callens in Theater Sneek aan alle Friezen. De Belg was uitgenodigd om de jaarlijkse Magister Alvinus Lezing te verzorgen. Dit weekend kwamen er al veel reacties op zijn stelling, dat Fryslân van haar traditionele symbolen af moet en op zoek moet naar nieuwe.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het Fries museum en ook het keramiekmuseum Princessehof, waar Callens ook directeur van is, kunnen daarbij als voorbeeld dienen, door de internationale samenwerkingen die beide musea onderhouden, zei Callens.
"Wat ik geprobeerd heb te laten zien, is dat de verandering die het Fries Museum zelf ook heeft ondergaan, een verandering ten goede was. Ik hoop dat dat ook inspirerend is voor de hele provincie, dat we het verleden blijven koesteren. Maar dat we geen angst moeten hebben om nieuwe paden te zoeken voor onze toekomst."
Fries Museum-direkteur Kris Callens
Callens vindt dat oude symbolen, zoals het bronzen beeld van Us Mem aan de Harlingersingel in Leeuwarden, plaats moet maken voor nieuwe symbolen. "We moeten wel met z'n allen op zoek naar die toekomst. Ik geloof dat de verbeelding dan als eerste aan zet is. Vandaar het idee om daar een kunstwerk-icoon voor te verzinnen."
Er zal met verschillende landen worden samengewerkt, zoals Zweden en India. Er wordt dus internationaal gekeken. "Saskia is weer op weg naar Kassel. Het Princessenhof is bij uitstek een internationaal museum. Er komen later dit jaar bruiklenen uit Zuid-Korea en Singapore voor naar Leeuwarden. Dat internationale heeft altijd in Fryslân gezeten."
Volgens Callens moet het Fries Museum niet alleen een spiegel van het verleden zijn, maar ook een laboratorium voor de toekomst.
Het Fries Museum in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Bezoekers van de lezing aan het woord
Bezoekers van de lezing vinden het een lastige kwestie. "Je moet ook buiten je regio kijken. We zijn deel van de wereld en als je die wereld wat dichter naar Fryslân kan trekken, is dat alleen maar mooi", vertelt een aanwezige.
Een andere bezoeker kan zich ook wel vinden in Callens' woorden. "We zijn zo langzamerhand in een individualistische samenleving beland en dit gooit de hele zaak open. Hier moet iedereen enthousiast over worden."

Sietske Poepjes

Gedeputeerde Sietske Poepjes is het niet in alles met Callens eens, maar vindt het wel goed dat de directeur van het Fries Museum dit onderwerp in het jaar na de viering van Culturele Hoofdstad op de agenda zet. Poepjes heeft de indruk dat Callens wat provoceert om discussie los te maken.
De cultuurgedeputeerde is van mening dat Fryslân met nieuwe symbolen zoals het standbeeld van Jan Ketelaar op de Zeedijk bij Holwerd en de '11Fountains' minder oudbollig is als wordt gedacht. "Met Us Mem is niets mis, maar niet elke Fries is een agrariër. Ik kan me een toekomst met oude én nieuwe symbolen wel voorstellen."
Gedeputeerde Sietske Poepjes over Callens zijn uitspraken