In Harlingen gerestaureerde landingsboot na 75 jaar terug naar Normandië

26 mrt 2019 - 23:02

Een bijzondere boot gaat woensdag een stukje door Harlingen varen, namelijk een originele landingsboot model LCVP. Dit type boot heeft 75 jaar geleden een belangrijke rol bij de invasie in Normandië gespeeld en daarmee dus ook bij de bevrijding van Europa. De boot is het afgelopen jaar gerestaureerd in Harlingen in opdracht van BAIV (British American Infantry Vehicles), de organisatie die historische tanks en pantserwagens opknapt.

Foto: www.navsource.org

In opdracht van BAIV is de boot afgelopen jaar in Harlingen gerenoveerd. "We kwamen een tijd geleden dit schip tegen in Engeland en dat hebben wij verkocht aan een Amerikaanse opdrachtgever, die het in oude luister wilde herstellen", vertelt Ivo Rigter van BAIV.

"Zo hebben we die banden weer aangehaald en is het schip in Fryslân weer gerestaureerd. Robert Jan Feith heeft de feitelijke restauratie gedaan."

Grootschalige herdenkingen

Dit jaar zijn er in Normandië grootschalige herdenkingen van D-Day. Het plan is om de boot op 6 juni, exact 75 jaar na dato, nog een keer te laten landen op Omaha Beach in Normandië. Op de boot zal een deel van de originele bemanning meevaren.

Na de tocht wordt de boot naar Amerika gescheept, waar hij ooit is gebouwd. Daar zal hij deel uitmaken van het toekomstige National Museum of Military Vehicles in Dubois, Wyoming.

Foto: Ivo Rigter

Ivo Rigter over de bijzondere boot

De boot is volgens Rigter bijzonder, omdat er - ondanks dat er duizenden zijn gebouwd - slechts een paar over zijn. "Het is een halve amfibie feitelijk. Je kunt ermee op land en op water."

In Engeland heeft de boot circa veertig jaar buiten gelegen. "Dat ding zag er in eerste instantie best redelijk uit, maar er is onvakkundig aan gesleuteld. Het scheelde niet veel, of hij viel uit elkaar. Maar het originele kompas en de originele vlag zitten er nog op."

Proefvaren

Woensdag zal er met het schip worden gevaren en dan is dus de laatste kans om de unieke boot nog eens in Nederland te zien varen.

(Advertentie)
(Advertentie)