Opvoedboek 'Opvoedtakel' draait om positief contact

26 mrt 2019 - 20:45

Het klinkt zo logisch: positief zijn, haalbare grenzen stellen en goed om jezelf denken, maar waarom gaat het bij het opvoeden van kinderen dan toch zo vaak mis? In het boek 'Opvoedtakel' leggen Carina Klinkvis en haar collega Erwin van der Veen uit hoe je als ouder je kind(eren) zo goed mogelijk kunt opvoeden. Het idee van de 'opvoedtakel' won een belangrijke prijs en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is zo enthousiast, dat hij volgende week het boek in ontvangst neemt.

"'Ruim je spul op! Maak je huiswerk!', dat zijn zinnen die elke ouder wel eens tegen zijn kind uitspreekt. En dat is ook logisch", zegt schrijfster Carina Klinkvis, "omdat mensen hun huishouding op orde willen hebben en het zit niet in onze cultuur om complimenten te geven, maar in de praktijk heeft die aanpak echt een goed resultaat."

Positief contact

Vragen als 'Hoe was je dag?' en 'Wil je een bakje thee?' zorgen ervoor dat er positief contact met kinderen wordt gemaakt. Daarna is er meer bereidheid om spullen wel op te ruimen. Simpele dingen, zoals positief zijn, kan dus helpen bij het creëren van een fijne sfeer in huis, zeggen de schrijvers.

Zowel Klinkvis als Van der Veen werken met probleemgezinnen waarbij uithuisplaatsing dreigt. Ze zien dat hun tips en tricks uit het boek in de praktijk werken.

(advertinsje)