Meerderheid voor aanhouden één tijd, Europarlementariër Huitema stemt tegen

26 mrt 2019 - 20:16

Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga heeft dinsdagmiddag in Straatsburg tegen de afschaffing van het wisselen tussen zomer- en wintertijd gestemd. Een meerderheid van het parlement stemde echter voor het afschaffen, wat zou betekenen dat de klok vanaf 2021 niet meer hoeft te worden verzet.

Jan Huitema - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

"Ik ben bang dat het een zooitje wordt als het ene land het ene doet en het andere land het andere. Het lijkt mij beter als de landen eerst samen beslissen waar we naartoe willen, voordat we het helemaal afschaffen", licht Europarlementariër Jan Huitema toe.

De tweede reden ligt voor hem iets persoonlijker. "Ik snap dat het voor ouders met jonge kinderen lastig is, maar aan de andere kant: waarom wil je dit veranderen? Winterdag heb je dan al vroeg daglicht en zomerdag een mooie, lange zomeravond."

Timing

Volgens Huitema is de timing van de stemming niet goed; het is te vroeg. "Ik vind dat we met de Europese Unie wel andere zorgen hebben., maar als we niets doen, voorzie ik wel dat het een zooitje wordt."

12 oere - Foto: Shutterstock.com

Landen mogen zelf niet bepalen hoe ze met de zomer- en wintertijd omgaan. Dat wordt nu nog door de Europese Unie geregeld. "Dingen die je als land kunt regelen, hoeven niet in Brussel te worden geregeld, vind ik. Maar dat we nu het risico lopen dat alle landen iets anders doen, lijkt mij niet handig. Daarom heb ik tegen gestemd."

Melkveehouder

Huitema is ook melkveehouder. Welke gevolgen zal de verandering voor hem en andere melkveehouders hebben? "Het grote voordeel is dat ons vee niet kan klokkijken. Het enige dat je moet doen, is op hetzelfde moment melken vanwege het bioritme van de koe. Je kunt winterdag dus een uur langer slapen en zomerdag een uur eerder van bed, maar daar kun je als boer wel een oplossing voor vinden."

Europarlemintariër Jan Huitema oer de ôfskaffing van het verzetten van de klok

Een meerderheid van het Europees Parlement stemt voor het afschaffen van de verschillende tijden, dus het is waarschijnlijk dat die ook echt worden afgeschaft. Wat het dan wel zal worden, zomertijd of wintertijd, is nog niet duidelijk. Het doel is om in 2021 een besluit te hebben genomen.

Huitema ziet dat echter nog niet gebeuren. "Ik denk niet dat we alle landen op één lijn kunnen krijgen, dus ik geloof niet dat het in 2021 wordt afgeschaft." Maar áls het wordt afgeschaft, ziet Huitema liever dat de zomertijd wordt aangehouden.

(advertinsje)
(advertinsje)