Tryater keert na veertig jaar terug naar oudste podium van Leeuwarden

26 mrt 2019 - 19:46

Na veertig jaar keert Tryater terug naar het oudste podium van Leeuwarden: Zalen Schaaf. Het is de plek die de uitvalsbasis van het toneelgezelschap was, maar de toekomst van het theater is onzeker.

PETEAR FH Foarútsjen op premjere Tryater: Trouwerijen, ensfh.

Tryater voert een maand lang hun nieuwe stuk op, dat 'Trouwfeesten en processen, vuile hoeren, bedriegers, slechte ouders, onnozele kinderen enzovoorts tot in het einde der tijden' heet. Het is afkomstig van de Vlaamse schrijver Arne Sierens. De première wordt op 28 maart in Zalen Schaaf.

'Ik stop ermee. Ik ga trouwen en verhuizen naar Oostende', kondigt Yolande aan in feestzaal De Rialto. Ze is prostituee en wil - samen met haar puberzoon - gelukkig zijn. Ze weet alleen niet hoe. Dat is het centrale thema in de nieuwe voorstelling van Tryater. "Vorig jaar werd het woord 'gemeenschap' heel vaak gebruikt", vertelt regisseur Tamara Schoppert. "Daarom wilde ik nu wel eens inzoomen op een kleine gemeenschap en laten zien hoe het daar in zijn werk gaat."

Een onuitspreekbare titel

Naast het verhaal was het ook de titel van het stuk, die Schoppert meteen aansprak. "Normaal gesproken heb je niet zulke lange titels en mensen kunnen de titel ook bijna niet uitspreken. Daarom wordt het nu al 'het stuk met de onuitspreekbare titel' genoemd."

Foto: Tryater

Het is geen toeval dat alle voorstellingen van het theaterstuk in Zalen Schaaf plaatsvinden. Schoppert: "Het verhaal speelt zich in feestzaal De Rialto af. Daar leent deze plek zich qua ambiance heel goed voor."

Maar hoofdrolspeelster Aly Bruinsma heeft zo haar eigen herinneringen aan het podium van Zalen Schaaf. Veertig jaar geleden was dat het podium waarop ze auditie deed voor de toneelopleiding voor Tryater. In de video hieronder vertelt ze over die tijd.

Aly Bruinsma

Historie Zalen Schaaf

Zalen Schaaf is een van de oudste theaters van Nederland. Van Piter Jelles Troelstra en Mata Hari tot Chuck Berry en Motörhead; allemaal stonden ze daar op het podium. De historie van het pand begon 221 jaar geleden, toen Gerrit van der Wielen een bouwvallige, katholieke kerk kocht en een concertzaal van 6 bij 18 meter in de tuin liet bouwen.

Daarna wisselde het pand verscheidene keren van eigenaar en werden er steeds meer zalen bijgebouwd. Een gebouw vol historie. Mata Hari kreeg op die plek haar eerst danslessen en op het podium stonden onder andere Chuck Berry (2000 en 2008), Motörhead (1998), Percy Sledge (2007), Alan Price van The Animals (2010), The Jayhawks (1995) en Rockbitch (1997).

Foto: HCO

Sinds eind 2018 is de toekomst van de concertzaal onzeker. De gemeenteraad wilde het gebruik van Schaaf tot 31 december 2018 steunen en beheerder Carel Nout gaf aan ermee te stoppen.

Broedplak voor jongeren

De Stichting Vrienden van Schaaf kwam toen in actie en met succes: de oude zaal wordt - in elk geval een jaar - behouden. In de toekomst zou het als 'broedplek' kunnen functioneren. Op de plek zouden jongeren de ruimte moeten krijgen om zichzelf te ontwikkelen.

Jongere generatie keert terug

Anna Raadsveld is daar een voorbeeld van. Zij speelt een vriendin van Aly Bruinsma en is na een succesvolle carrière bij de televisie en in het theater naar Fryslân teruggekeerd. Volgens Schoppert is dit een trend van afgelopen jaren. "Iedereen denkt nog altijd dat het in Amsterdam te halen valt, maar niets is minder waar. De generatie die uit Fryslân vertrok, keert langzaamaan terug. Ze zien hier nu ook mogelijkheden én ruimte."

Op 28 maart gaat het theaterstuk 'Trouwfeesten en processen, vuile hoeren, bedriegers, slechte ouders, onnozele kinderen enzovoorts tot in het einde der tijden' in première in Zalen Schaaf. Op de website van het toneelgezelschap is meer informatie over de voorstelling te vinden.

Trefwoorden: 
Tryater toneel Zalen Schaaf
(Advertentie)
(Advertentie)