Achttien jaar cel voor Grouster drugssmokkelaar

26 mrt 2019 - 18:48

Een 27-jarige man uit Grou heeft door de rechter in Bristol, Engeland, een celstraf van 18 jaar opgelegd gekregen voor zijn rol in het smokkelen van 1.400 kilo aan cocaïne. Met vier anderen werd de Grouster in september gearresteerd toen ze probeerden de drugs Groot-Brittannië in te smokkelen. Het was een van de grootste drugsvangsten van dat land ooit. De vangst had een waarde van zo'n 131 miljoen euro.

Foto: National Crime Agency

De Grouster zat op de catamaran Nomad, die naar de Engelse kust voer, toen de grenscontrole op het water de boot stopte. Eenmaal aan de vaste wal werden de vijf mannen aangehouden. Dat gebeurde in het dorpje Newlyn, in het uiterste zuidoosten van Engeland.

De twee Britse hoofdverdachten kregen 28 jaar celstraf. De schipper van de boot, die uit Estland komt, kreeg 30 jaar opgelegd. Een bemanningslid uit Letland moet 16 jaar de cel in. Ze moeten minstens de helft van hun opgelegde straf uitzitten, voordat ze in aanmerking komen voor vrijlating.

Operatie

De operatie kwam tot stand door een samenwerking van teams uit verschillende landen, na informatie van een maritiem centrum in Lissabon, dat het tegenhouden van drugshandel in de EU coördineert.

(advertinsje)
(advertinsje)