Advocaat Van der Goot ziet kansen om opslaan DNA A7-blokkeerders tegen te houden

26 mrt 2019 - 13:34

Voor de raadkamer van de Leeuwarder rechtbank dient woensdag achter gesloten deuren de beroepszaak van negen 'blokkeerfriezen' tegen het opslaan van hun DNA. Hun advocaat Tjalling van der Goot heeft bezwaar aangetekend. Volgens de advocaat kan de verwerking en opslag van het celmateriaal worden aangevochten.

Tjalling van der Goot

De A7-blokkeerders die bezwaar maken, zijn eerder veroordeeld tot een taakstraf. Het afstaan van DNA is het gevolg van een veroordeling en mag niet worden geweigerd. "Als je niet wilt, dan heb je een probleem", zegt Van der Goot. "Dan kan de politie meewerken en je dwingen om celmateriaal af te staan. Dus daar kun je niets tegen inbrengen."

Foto: Camjo Media

Toch ziet de advocaat genoeg wettelijke mogelijkheden om bezwaar te maken. "Je kunt wel iets doen tegen de verwerking van dat celmateriaal tot een DNA-profiel en de opslag ervan in de landelijke DNA-databank." Gegevens uit die databank worden tientallen jaren bewaard en gebruikt voor de opsporing bij toekomstige misdrijven. Het blokkeren van een bus op de snelweg is op zichzelf geen argument voor het opslaan van DNA in een grote databank, zegt Van der Goot.

Baan kwijt

Een van de A7-blokkeerders laat weten dat hij niet alleen met het afstaan van zijn DNA, maar ook op andere fronten worstelt met de gevolgen van de veroordeling. De man is zijn baan kwijtgeraakt en zou ook geen VOG kunnen krijgen, een 'Verklaring omtrent gedrag'. Dat maakt het weer lastig om een nieuwe baan te vinden, want bij sollicitaties wordt vaak om zo'n VOG gevraagd.

Volgens Van der Goot speelt dit niet bij de andere acht bezwaarmakers.

Advocaat Tjalling van der Goot

De negen A7-blokkeerders zijn veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur, omdat ze op 18 november 2017 bij Joure op de snelweg A7 het verkeer tegenhielden. In die file stonden ook drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten die onderweg waren naar Dokkum voor de intocht van Sinterklaas.

(Advertentie)
(Advertentie)