Sander de Rouwe: 'Forum serieuze gesprekspartner'

25 mrt 2019 - 20:45

Het CDA Fryslân sluit het Forum voor Democratie niet uit bij de formatie van een nieuw college. Dat zei CDA'er Sander de Rouwe maandag in It Polytburo.

Of dat ook betekent dat Forum voor Democratie - de tweede partij in Fryslân - ook echt in het college komt, is nog maar de vraag. Voor De Rouwe is Forum wel een serieuze gesprekspartner, ook al is er nog niet meer dan WhatsApp-contact geweest met de partij.

De politieke kaart is aardig veranderd na de Provinciale Verkiezingen van afgelopen week. Nieuwkomer Forum voor Democratie is de tweede partij geworden, vlak achter het CDA. Forum deed niet mee aan verkiezingsdebatten en ook niet aan de provinciale verkiezingscampagne.

Groot worden is één, maar groot blijven is twee.

Sander de Rouwe

De winst van Forum kwam niet helemaal onverwacht, maar dat het zo goed zou gaan, had De Rouwe niet verwacht: "Ik dacht wel drie of vier, maar zes voor Forum had ik niet verwacht. Maar groot worden is één en groot blijven is twee. Het CDA is groot gebleven. Dat is 'Champions League-politiek' en het is moeilijker dan in één keer groot worden."

Het CDA heeft acht zetels gehaald. "Wij weten dat wij een stabiele groep achter ons hebben. Wel is het zo dat wij er bij elke verkiezing weer hard voor moeten werken."

100% serieuze partner

Forum voor Democratie is een '100% serieuze partner' voor het CDA, zegt De Rouwe. "Het gaat niet alleen over de coalitie, maar ook over de komende vier jaar. Er wordt veel over en niet zoveel met Forum gepraat. Ze komen er wel aan en ik kijk er naar uit om met Forum voor Democratie en de andere partijen samen te werken. Forum is een partijk met een sterke landelijke sturing en zo zijn er wel meer."

In heel Fryslân hebben 40.000 inwoners op Forum gestemd. "Wat wij zien is dat Forum kiezers bij anti-partijen zoals SP en PVV weghaalt. Ook wel een klein beetje bij onze partij, het CDA. Wij zijn een brede volkspartij. Als een nieuwe partij opkomt, zit er ook altijd wat CDA in. Groot blijven is heel moeilijk en daar gaat het echt om. Als CDA gaan wij voor de lange termijn en een keer verliezen hoort erbij. Wij moeten Forum een eerlijke kans geven. Dan kijken we over vier jaar wel weer."

Nieuw college

Informateur Harry van der Molen is maandag begonnen met de gesprekken. Hij spreekt met alle twaalf partijen die straks in de Provinciale Staten zitten. Komende donderdag worden de nieuwe Statenleden geïnstalleerd. De Rouwe omschrijft de onderhandelingen als 'wiskunde en scheikunde, rekenen en chemie'. De partijen moeten wel wat met elkaar hebben, voor elkaar open staan en er moet slim worden uitgerekend worden wat de mogelijkheden zijn."

(advertinsje)
(advertinsje)