Meer vrouwen in Provinciale Staten dankzij voorkeurstemmen

25 mrt 2019 - 13:45

Drie kandidaten zijn met voorkeurstemmen in Provinciale Staten gekozen. Dat werd maandagochtend duidelijk bij het vaststellen van de definitieve verkiezingsuitslag in Leeuwarden. Het gaat om SP'er Hanneke Goede uit Sneek, om Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie en om Grite Wymenga-Kooistra uit Drachten, de nummer 9 op de lijst van Forum. Door de voorkeurstemmen voor Hanneke de Goede en Grite Wymenga komt het aantal vrouwen in de nieuwe Provinciale Staten uit op 16 van de 43. Dat is net zo veel als in de afgelopen periode.

De uitslag kwam voor Grite Wymenga van Forum voor Democratie als een grote verrassing, want ze had geen actie gevoerd voor voorkeurstemmen. "Ik ben overdonderd", zei ze zelf. Wymenga belooft dat ze de uitspraak van de kiezers 'bijzonder serieus' wil nemen en is daarom van plan om - in overleg met haar fractiegenoten - wel haar statezetel in te nemen.

Statenlid Grite Wymenga (FvD) stelt zichzelf voor

Forum voor Democratie wie as iennichste partij oanwêzich by it fêststellen fan de útslach - Foto: Omrop Fryslân

Of Tweede Kamerlid en oud-Holwerder Theo Hiddema zijn zetel in Provinciale Staten ook zal innemen, is nog niet bekend. Hiddema woont in Maastricht. Hij kan alleen Statenlid in Fryslân worden wanneer hij voor donderdag naar Fryslân verhuist.

In tegenstelling tot buurprovincies als Flevoland en Noord-Holland verwacht Forum voor Democratie in Fryslân geen problemen met de bezetting van alle zetels in Provinciale Staten te hebben.

(advertinsje)