'Kijk op Fryslân' brengt Fries nieuws op landelijke televisie

25 mrt 2019 - 12:00

Drie regionale omroepen, waaronder Omrop Fryslân, en de NPO beginnen op 1 april met een proef met een regioblok. Daarbij is in hun regio een vijf minuten durend regiojournaal te zien op NPO 2. Na het NOS Journaal van 18.00 uur is in Fryslân 'Kijk op Fryslân' op werkdagen te zien.

Foto: Omrop Fryslân

Dat is een programma met regionaal nieuws uit Fryslân, gemaakt door Omrop Fryslân. Daarmee is een kort overzicht van het Friese nieuws ook op de landelijke zender te zien.

Met de regiovensters brengen we regionale journalistiek nog dichter bij een groter publiek. In 'Kijk op Fryslân' is in Fryslân een korte versie te zien van het Friese nieuws. Meer nieuws en achtergronden zijn te zien in het programma Fryslân Hjoed, op televisie bij Omrop Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

In Fryslân is de pilot voorlopig alleen te zien bij mensen die Ziggo of Kabel Noord hebben. Kijkers van andere distributeurs krijgen op dat moment een samenvatting van al het regionieuws uit het hele land te zien.

Naast Omrop Fryslân doen ook Omroep Gelderland en RTV Rijnmond mee aan de proef. Het gaat om een samenwerking tussen NPO, RPO en een aantal kabelmaatschappijen.

Evaluatie

Na drie maanden wordt de proef geëvalueerd. Om te zien of de proef een succes is, wordt gekeken naar het bereik, de inhoudelijke kwaliteit en de waardering van de uitzendingen. Ook wordt gekeken naar de technische haalbaarheid en wat er financieel nodig is. Ook de mening van de kijker wordt gevraagd.

Van wie komt het initiatief?

Al onder het tweede kabinet-Rutte is over het plan voor regiovensters gesproken en een voorstel aan de toenmalige staatssecretaris Sander Dekker gestuurd. De wens om tot regiovensters te komen is ook opgenomen in het regeerakkoord van dit kabinet.

(advertinsje)