Koning Willem-Alexander opent Koningsspelen in Lemmer

25 mrt 2019 - 10:39

Koning Willem-Alexander zal dit jaar de Koningsspelen openen in Lemmer. Basisschool De Arke kijgt vrijdag 12 april koninklijk bezoek. De koning schuift aan bij het ontbijt en geeft daarna het startschot voor de diverse sportactiviteiten. Ook minister Bruno Bruins is bij de opening in Lemmer.

"Het was een groot feest vanochtend", vertelt Sietske de Jong, directeur van basisschool De Arke. "Om tien uur kregen we goedkeuring van de RVD dat we het de kinderen mochten vertellen. Toen is in alle lokalen het digibord aangegaan en zagen de kinderen een filmpje dat we met de projectleider hebben opgenomen. Ze vertelde dat de koning bij ons de Koningsspelen zal openen. Daarna was er volop gejuich en gedans. Het was prachtig en ontroerend."

Foto: ANP Foto

De Jong legt uit hoe de keuze op hun school is gevallen. "Het thema dit jaar is water. Eerst zijn scholen aan het water uitgezocht. Er bleven tien scholen over. Daarvan hebben ze de websites bekeken en scholen bezocht, daar heb ik niets van gemerkt trouwens. Toen blijven er nog vijf scholen over. Die zijn voorgelegd aan het paar en zij hebben dus onze school uitgekozen. We zijn supertrots en en heel erg vereerd."

Groot geheim

Het besluit moest echter nog wel even geheim gehouden worden. De Jong: "De woensdag voor de kerstvakantie werd ik gebeld en hoorde ik dat de koning naar Fryslân zou komen. Ik moest er wel even over nadenken en met het managementteam overleggen. Er komt wel veel op je af, zoals het Kinderen-voor-Kinderen-koor en het Jeugdjournaal. Maar we vonden dat we dit de kinderen niet mochten ontzeggen."

Het is al sinds januari extra druk met bezoeken en overleggen met diverse instanties, zoals de burgemeester en de politie. "Ook mensen van de redactie van het Jeugdjournaal zijn langs geweest." Al die tijd moest de directeur het geheim bewaren. "Dat was wel lastig, maar morgen krijgen we het vignet 'gezonde school' en daarvoor komt Rintje Ritsma langs. Dus ik heb steeds gezegd dat alle drukte daarmee heeft te maken."

De zevende editie van de Koningsspelen staat dit jaar in het kader van 'water drinken'. Vandaar dat er voor een school in een waterrijk gebied is gekozen. Basisschool De Arke heeft 420 leerlingen, 17 groepen en 40 teamleden. Ook dit jaar doen er zo'n 1,2 miljoen leerlingen van meer dan 6000 scholen mee aan de Koningsspelen.

(advertinsje)
(advertinsje)