Pannenkoekvoorstelling van vluchteling wordt in asielzoekerscentra vertoond

24 mrt 2019 - 19:28

Waar loop je als asielzoeker tegenaan, zodra je in Nederland belandt? Die vraag staat centraal in de voorstelling 'Pannekoeken uit Syrië', die zondag in het asielzoekerscentra in Sint Annaparochie werd vertoond. Tientallen kinderen uit het centrum en de omliggende dorpen waren aanwezig. Het stuk - met humor én een serieuze ondertoon - wordt in heel Nederland vertoond.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Pannenkoeken staan centraal in de voorstelling van Nour Mardini; een vluchteling uit Syrië, die in 2016 een status heeft gekregen. Hij krijgt Nederlandse les van mevrouw Jansen, die door dramadocent en producent Astrid Goedknegt wordt gespeeld.

Band

Nour vind het moeilijk om de taal onder de knie te krijgen, maar in het stuk ontstaat er een band tussen de spelers en beide vaderlanden en culturen door het bakken van pannenkoeken. Nour kent die gewoonte namelijk ook vanuit zijn vaderland en die herkenning maakt veel los.

"Het is een grappige voorstelling, die kinderen iets leert over de verschillen en overeenkomsten tussen mensen", vertelt Nour.

Luister hier de reportage van verslaggever Auke Zeldenrust

Voor Nour Mardini was het optreden extra speciaal, omdat hij als asielzoeker zelf ook een tijd in het centrum van St.-Annaparochie heeft gezeten. In Syrië werkte hij als acteur, muzikant en regisseur en in Nederland wil Nour dat graag weer.

"De taal leren belangrijk"

"Het belangrijkste is dat je hier de taal leert, dat heb ik ook ervaren. Dan pas kun je verder en kun je net als ik een beroep uitoefenen. Dat is ook het verhaal van de voorstelling. Ik hoop dat de kinderen dat meenemen."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Trefwoorden: 
Sint-Anne voorstelling AZC
(advertinsje)
(advertinsje)