Skoatterwâld wordt opgeknapt: uitstraling trainingsfaciliteiten past niet meer bij de club

23 mrt 2019 - 11:09

Sportclub Heerenveen pleit voor het opknappen van sportpark Skoatterwâld. De voetbalclub gebruikt het sportpark als trainingslocatie, onder andere voor heet eerste elftal, maar bijvoorbeeld ook voor de jeugdteams. Het complex is echter gedateerd, zo vindt Sportclub Heerenveen.

Foto: vheerenveen.nl

Sportpark Skoatterwâld is de thuisbasis van de amateurs van VV Heerenveen en is in 1996 in gebruik genomen. "Er is niet heel veel mis mee in die zin dat het slecht is. Integendeel, het is compleet onderhouden binnen de mogelijkheden die we hebben. Alleen is het niet meer van deze tijd als je kijkt naar de voorzieningen en de faciliteiten", vertelt SC Hearrenfean-directeur Cees Roozemond.

En er is ook nog een ander probleem: er zijn te weinig velden. Sportclubs VV Heerenveen en SC Heerenveen moeten beide trainen op de velden. Er wordt echter voornamelijk een oplossing gezocht voor het eerste probleem. "In samenwerking met de gemeente zijn we aan het oriënteren wat zich allemaal aanbiedt qua mogelijkheden op die plek en daarbuiten. Kunnen we er andere gebieden bij betrekken?"

Utstraling

De plannen voor het nieuwe sportpark hebben natuurlijk ook te maken met het feit dat SC Heerenveen nu een eredivisieclub is. De uitstraling van de trainingsfaciliteiten past niet helemaal meer bij de club. "De afgelopen tien jaar is er in het algemeen niet zoveel gebeurd bij Heerenveen in de ontwikkeling van in dit soort zaken. Dat is doodzonde. Daar hebben we een achterstand mee opgelopen."

AZ en FC Groningen hebben de stap van een nieuw sportpark wel genomen. "Die hebben een prachtig nieuw trainingscentrum gebouwd op het moment dat dat nodig was, waardoor wij nu een achterstand hebben en bijvoorbeeld ook niet meer de stempel hebben van 'internationale jeugdopleiding'. Daar zijn we gewoon niet scherp geweest."

SC Heerenveen-directeur Cees Roozemond over het sportpark

Volgens Roozemond zijn er investeringen gedaan die niet het meest relevant waren voor de club. Er had meer geld moeten gaan naar de jeugdopleiding. De vernieuwng past volledig in de professionaliseringsslag die Heerenveen wil maken. "We moeten professioneler worden. We zijn heel concreet aan het kijken naar dingen als digitalisering. We hebben echt een achterstand als je kijkt naar onze app."

Zwaar weer

Nu heeft de Veenster sportclub financieel in zwaar weer gezeten en het geld voor het nieuwe sportpark zal ergens vandaan moeten komen. "Op de langere termijn zullen we er operationeel voor moeten zorgen dat we meer inkomsten genereren", vertelt Roozemond.

"Er moeten meer toeschouwers komen, sponsors moeten actiever benaderd worden, en we moeten ook aan de onderkant heel effectief met ons geld omgaan. Als we dat doen, heb ik er vertrouwen in dat wij binnen drie jaar weer binnen de begrotingscijfers zitten."

Verkoop spelers

Een grote bron van inkomsten is voor Heerenveen altijd de verkoop van spelers geweest. "Daar is Heerenveen groot mee geworden en gebleven. Als we een speler verkopen, pakken we een x-percentage van dat geld en dat zetten we weg, specifiek geoormerkt voor de jeugdopleiding. En zo benoem je je prioriteiten."

(Advertentie)
(Advertentie)