Gemeente Leeuwarden organiseert speciale Antillianenbijeenkomst

22 mrt 2019 - 16:16

De gemeente Leeuwarden moet anders met Antillianen omgaan. Dat zegt Fabiola Kook, Antilliaanse en studente in Leeuwarden. Om de problemen aan te pakken, moet er niet óver, maar mét de Antilliaanse gemeenschap worden gepraat. Kook is zeer betrokken bij de discussie die op dit moment wordt gevoerd in Leeuwarden naar aanleiding van de Veiligheidsmonitor 2019-2023. In dat stuk van de gemeente staat dat het Antillianenbeleid op twee manieren moet worden aangepakt: repressie en preventie.

Het Antillianenbeleid in Leeuwarden gaat Kook aan het hart. Ze is zeer geraakt door de Veiligheidsmonitor van de gemeente Leeuwarden. Het was voor haar reden om krachten te bundelen en de strijd aan te gaan om het Antillianenbeleid in Leeuwarden te veranderen.

In die monitor wordt ingezet op repressie en preventie. Zo moet worden voorkomen dat kansloze Antillianen vanuit Rotterdam of de Antillen zelf naar Leeuwarden verhuizen. Er moet ook worden gewerkt aan sociale problemen die er in de groep spelen. Dan valt te denken aan zwangere tieners of criminaliteit.

Sociale problemen

Kook geeft toe dat er veel problemen zijn om op te lossen. "Er zijn inderdaad veel sociale problemen binnen de Antilliaanse gemeenschap. Denk dan aan afhankelijkheid van een uitkering, taalachterstanden of opvoedingsproblemen." Maar, zo zegt ze, die zijn er ook bij andere groepen of andere wijken en dorpen binnen de gemeente Leeuwarden. "Neem een willekeurige wijk in Leeuwarden. Daar vind je altijd wel mensen met dezelfde problemen. Waarom dan juist deze groep over één kam scheren?"

Fabiola Kook - Foto: Omrop Fryslân

Roberto Escalona onderschrijft het verhaal van Kook. Escalona, oud-honkballer en maatschappelijk actief in Leeuwarden, werd ook boos toen hij hoorde en las wat de gemeente Leeuwarden had gezegd over de Antillianen en de problemen. "Tuurlijk zijn er problemen. Maar als je steeds zegt dat een bepaalde groep zorgt voor problemen, los je die niet op. Die worden dan alleen maar groter. Dat is een negatieve spiraal omlaag. Je kunt beter werken aan oplossingen."

Escalona zegt bovendien: "Antillianen bestaan niet. Het zijn gewoon Nederlanders."

Foto: omrop fryslan

Dat is precies ook wat burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden voor ogen staat. Met reden heeft hij komende maandag een speciale Antillianenbijeenkomst georganiseerd. Crone spreekt zelf ook niet van kansloze Antillianen, maar kansarm. Die groep moet, evenals de andere groepen binnen Leeuwarden die kampen met dezelfde soort problemen, worden geholpen.

"Pak ze maar hard aan en straf ze"

Escalona weet dat een bepaalde groep Antillianen voor problemen zorgt. Hij vindt dat die hard moeten worden aangepakt. "Ja, pak ze maar hard aan en straf ze. Maar help ze ook." Kook is het daar echter niet mee eens. "Zo'n harde aanpak helpt niet. Wat los je daar dan mee op? De problemen die de mensen hebben in ieder geval niet." Ze vindt dat door zo'n harde aanpak deze groep in een hoekje wordt geduwd. Daar hebben Antillianen volgens haar veel last van, want ze worden er altijd op aangekeken.

Ze wil dan ook dat de gemeente Leeuwarden op zoek gaat naar structurele oplossingen. "En dat samen met de mensen uit de gemeenschap. Er zijn genoeg ideeën en plannen en dan heb je ook draagvlak." Daar is Escalona het mee eens. "Een beter beleid, dan kom je er wel. Wij als Nederlanders moeten dit aanpakken. De aanpak zoals dat in die monitor staat werkt niet. Een stempel op die groep drukken ook niet."

Trefwoorden: 
Leeuwarden Antillianen
(advertinsje)
(advertinsje)