Vrijwilligers krijgen eizoekles in het kader van weidevogelbescherming

22 mrt 2019 - 11:16

De traditie van het eizoeken kennen ze niet echt in Groningen en Noord-Holland, maar toch is het ook weer niet zo dat ze in die provincies niks aan weidevogelbescherming willen doen. Punt is... ze zullen daar dan toch eerst moeten leren hoe je een ei vindt. En daar komt Herman Vos uit Burgum in beeld. Hij is weidevogelcoördinator in Noord-Holland en Groningen en probeert de mensen daar te leren hoe dat eigenlijk moet, dat eizoeken. Dat lukt steeds beter en er zijn ook steeds meer vrijwilligers die daaraan meedoen.

Ljipaaien - Foto: Shutterstock.com

De Friese traditie van het eizoeken en de nazorg gaat al jaren terug. Ook buiten de provinciegrenzen is dat eigenlijk best goed geregeld. Voornamelijk in Noord-Holland is het goed georganiseerd. Verschillende weidevogelgroepen houden zich bezig met het wel en wee van de weidevogels. "Wij denken dat wij in Fryslân de wijsheid in pacht hebben, omdat wij zo'n lange traditie daarin hebben, maar dat is niet helemaal waar", zegt Herman Vos. Ook in andere provincies zijn ze ver in het vinden en beschermen van eieren.

Herman Vos aan het woord

"Wij geven daar ook theoriecursussen voor nestbescherming, het tellen van broedparen van grutto's en het tellen van oude paren die kuikens hebben, zodat we het broedsucces van de grutto kunnen meten."

Vos geeft zelf praktijklessen. Hij neemt een groepje vrijwilligers mee het veld in en leert hen op de 'Friese manier' eizoeken. "Ik hebn vroeger geleerd van m'n opa en m'n vader dat zodra ze bij het hek zijn, ze de snufferd op de grond hebben en meteen beginnen te zoeken."

Voornamelijk de vrouwelijke cursisten schijnen het goed te doen. "Vrouwen staan er meer voor open en leren erg snel. Zij hebben heel gauw door wanneer kieviten, grutto's en tureluurs eieren hebben en waar ze dan liggen."

Buurprovincies

Er zijn de laatste tijd vaak negatieve berichten over de weidevogelstnad. Zuid-Holland, en dus niet Fryslân, zou zomaar eens de weidevogelprovincie van Nederland kunnen worden. Maar ook in onze buurprovincies gaat het slecht. "Het is een landelijke trend. De tranen springen je zo nu en dan in de ogen, zo slecht gaat het."

Toch gaat het volgens Vos beter in die buurprovincies dan in Fryslân. "Ik werk dan ook voor een agrarische natuurvereniging. Dan praat je bepaalde dingen met boeren af. Het gaat daar heel makkelijk allemaal. Je hoeft mensen er niet van te overtuigen wat er moet gebeuren, ze doen het gewoon."

(Advertentie)
(Advertentie)