Sneltelexperiment van stemmen bij Statenverkiezingen mislukt

21 mrt 2019 - 21:27

Het was zo'n mooi idee: eerst alleen de stemmen per partij tellen voor een snelle uitslag en pas een dag later met een nieuwe ploeg de stemmen op kandidaatniveau. Maar van een snele uitslag was geen sprake. Veel gemeentes kwamen pas om 1.00 uur 's nachts of nog veel later met de uitslag. Een lange nacht voor de liefhebber.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Zes Friese gemeentes deden mee aan het sneltelexperiment bij de Statenverkiezingen van woensdag. Eerste doel was het stemproces betrouwbaarder en transparanter te maken, maar daarnaast was de verwachting dat er zo ook sneller een uitslag zou zijn. Dat laatste was op de verkiezingsavond echter niet het geval.

Sterker, sommige van de deelnemende gemeentes aan het experiment zaten bij de laatste gemeentes die met een voorlopige uitslag kwamen. Volgens Jouke de Vries van de gemeente Leeuwarden blijft het een heel zorgvuldig proces, waarbij punctualiteit zwaarder weegt dan snelheid: "We willen het goed doen. Dan kost het maar wat meer tijd. Liever dat dan fouten." Dat de stemformulieren zo groot waren, hielp ook niet mee.

Jouke de Vries in gesprek met verslaggever René Koster

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft toestemming gegeven voor het experiment. Ze werkt aan een wetswijziging die het centraal tellen van de stemmen altijd mogelijk moet maken. Woensdag werd in Leeuwarden, Harlingen, Waadhoeke, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Opsterland op de nieuwe manier geteld.

Leeuwarden kon donderdag rond halfzes, na een teldag met 180 medewerkers, de balans opmaken. Daar is heel wat aan voorafgegaan: "We hebben negen instructieavonden gehad", vertelt De Vries. "Daarbij hebben we ook speciale turflessen ontwikkeld. Het is allemaal heel exact gegaan, want we willen het zo gemakkelijk mogelijk maken voor de mensen."

De gemeente Leeuwarden maakt vrijdag de uitslag officieel bekend.

(advertinsje)