Weidevogelkennisdag verbindt boeren en weidevogelbeheerders

Hoe ziet weidevogelbeheer er in 2050 uit? Dat is het thema van de weidevogelkennisdag die donderdag georganiseerd werd door de provincie in partycentrum 't Haske in Joure. Het doel van de dag is om kennis te verspreiden.
Greidefûgelkennisdei
Het is ook de bedoeling om natuur- en agrarische organisaties It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Kollektivenberied Fryslân, Dairy Campus en BFVW met elkaar in contact te brengen.
Inge van der Zee van de organisatie van de Weidevogelkennisdag
Er komt verder onderzoek naar de invloed van de steenmarter en biologisch boeren kan heel goed voor natuur en het boerenbedrijf zijn. Dat zijn een paar zaken waar de belangstellenden in verschillende zaaltjes informatie over kregen.
Dierecoloog Jasja Dekker over de steenmarter
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Verder ging het over de nieuwste ontwikkelingen in nazorg, zoals een drone die wordt ingezet met een warmtecamera. Die vindt kuikens, nesten en andere beesten in de weide.
Demonstraasje mei drone op Greidefûgelkennisdei
Veel vogels, meer natuur, lagere kosten en een hogere melkprijs. Dat maakt het interessant om biologisch te boeren en weidevogels de ruimte te geven. Dat was de boodschap van Pytsje Bokma. Zij boert op het eiland de Gouden Bodum tussen Woudsend en Heeg. De combinatie melkvee en weidevogels werkt er goed. De weidevogels krijgen voorrang: het land wordt voor ze aangepast. En dat helpt.
Bioboer Pytsje Bokma op de Weidevogeldag