Hogere opkomst bij waterschapsverkiezingen; uitslag bijna gelijk aan vier jaar geleden

21 mrt 2019 - 09:42

Friezen konden woensdag niet alleen stemmen voor de Provinciale Staten, maar ook voor het waterschap. Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte de uitslag donderdagmorgen bekend bij Wetterskip Fryslân: Drie zetels zijn er voor CDA, Water Natuurlijk en PvdA. Twee zetels zijn er voor FNP, Lagere Lasten Burger, VVD en ChristenUnie. Partij voor de Dieren behaalt één zetel en 50PLUS niets.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De negen partijen dingen naar een zetel in het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.

In totaal vormen 25 leden dat algemene bestuur: 18 leden daarvan worden gekozen. Die andere zeven zijn zogeheten 'geborgde' zetels van belangenorganisaties van bijvoorbeeld LTO, natuurorganisaties en een aantal bedrijven.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Hogere opkomst

De opkomst was hoger dan vier jaar geleden. Nu was de opkomst 56,2 procent, tegenover 50,1 in 2015.

Met actuele zaken als droogte en het klimaat is de belangstelling voor het waterschap toegenomen. "Mensen zien dat het waterschap een belangrijke rol speelt en dat is plezierig", zegt dijkgraaf Paul van Erkelens.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

"Groene dingen doen"

Tieneke Clevering, lijsttrekker van Water Natuurlijk is heel blij met de drie zetels. "Ik gun het onze nummer drie zo. Het is fantastisch, nu kunnen we mooie groene dingen doen. Met de andere partijen kunnen we een progressief blok vormen en met het veenweidedossier en groene oevers aan de slag."

(advertinsje)