Stemmen voor mindervaliden: hoe lastig is dat?

20 mrt 2019 - 20:06

Voor mindervaliden is stemmen lastig. Lang niet alle stembureaus zijn zo aangepast dat mensen met een beperking makkelijk binnen kunnen komen en zelfstandig kunnen stemmen. Na een onderzoek van de gemeente Leeuwarden bleek dat op dit moment niet alle stembureaus aan de eisen voldoen. Een paar stembureaus zijn aangepast. Om te kijken hoe dat er in de praktijk uitziet ging Omrop Fryslân met Theo Willemsen en Pieter Licht stemmen.

Theo Willemsen uit Koarnjum is blind en heeft daarom zijn vrouw meegenomen om te helpen bij het stemmen. "Met hulp van mijn vrouw Tiny is stemmen niet spannend, die is met mij mee. Dan gaat het goed. We doen het samen. Vooraf overleggen we wat zij gaat invullen."

Pieter Licht uit Leeuwarden zit in een rolstoel en heeft al meerdere keren meegemaakt dat het lastig was om bij een stembureau naar binnen te komen. "Voorheen was het wel eens lastig, maar als het goed is hebben ze het dit jaar verbeterd." Hij vertelt dat er soms treden voor de ingang zijn of dat de deur te smal is. "En in de hokjes waar je in moet stemmen zijn de planken weleens te hoog. Het zijn kleine dingen, maar het maakt het wel moeilijker."

Stembureaus aangepast

Naar aanleiding van het onderzoek van de gemeente is bij 14 stembureaus in de gemeente Leeuwarden een bel bij de deur geplaatst, speciaal voor gehandicapte stemmers.

Hilda Snippe van Werkgroep Toegankelijk Leeuwarden ziet ook dat niet alle stembureaus toegankelijk zijn en maakt dit ook zelf mee. Ze vindt het heel goed dat de gemeente Leeuwarden nu rekening houdt met mensen in een rolstoel door bellen te plaatsen, maar dat houdt niet in dat alle problemen zijn opgelost. Ze houden bijvoorbeeld niet rekening met de breedte van rolstoelen en bijvoorbeeld de hoogte van het stemhokje.

Daarnaast wordt er amper rekening gehouden met blinde mensen. Hilda moet bijvoorbeeld altijd iemand meenemen als ze gaat stemmen omdat ze zelf het hokje niet kan inkleuren. Eerst mocht ze haar partner niet meenemen in het hokje en moest iemand van het stembureau haar hokje inkleuren. Nu mag het wel met haar partner, maar HIlda wil het liefst zelfstandig stemmen. Ze moet er altijd maar op vertrouwen dat anderen het juiste hokje inkleuren.

(advertinsje)
(advertinsje)