Meer branden in Fryslân vorig jaar, maar brandweer sneller ter plaatse

20 mrt 2019 - 14:27

Na een jarenlange daling van het aantal branden in de provincie, waren er in 2018 weer meer branden. Dit blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Voor veel mensen zijn de gevolgen van de droge, hete zomer van vorig jaar nog merkbaar. Nu is dus ook aan de cijfers te zien dat er meer branden zijn geweest. Volgens het CBS zorgde de hete zomer voor een toename van het aantal berm- en natuurbranden en daardoor extra inzet en langere aanrijtijden.

Foto: Omrop Fryslân

Dat laatste is in Fryslân overigens niet het geval, in tegenstelling tot het landelijke cijfer. Ook al waren er in 2018 meer branden dan het jaar ervoor, in Fryslân leden de aanrijtijden er niet onder.

De gemiddelde tijd tussen een melding bij de brandweercentralist en de aankomst bij de brand daalde in 2018 zelfs een klein beetje.

Tussen 2013 en 2017 steeg het aantal minuten dat de brandweer nodig had om ter plaatse te komen van 8,5 naar 9,6 minuten. In 2018 duurde het gemiddeld 9,5 minuut voordat de brandweer bij de brand aanwezig was, iets korter dus dan het jaar ervoor.

Trefwoorden: 
CBS brandweer
(Advertentie)
(Advertentie)