Groot deel van afspraken over opruimen containertroep wordt uitgevoerd

20 mrt 2019 - 11:26

De opruimacties voor containertroep op de Waddeneilanden staan nu goed in de steigers; 95 procent van wat hierover is afgesproken, wordt nu uitgevoerd. Dat zegt Henk Middendorp van Rijkswaterstaat die een en ander coördineert.

In februari is een 'maatregelenpakket' gemaakt over hoe de komende 18 maanden met het afval wordt omgegaan. Maar als er meer tijd nodig is, gaat het opruimen gewoon door. Het meeste werk wordt gedaan door aannemers die worden betaald door de verzekeraar van de MSC Zoe, het schip dat begin januari 345 containers boven de Waddeneilanden verloor.

Binnenkort komt een internetsite online waarop de voortgang is te volgen en waar mogelijk nog vrijwilligers nodig zijn.

Henk Middendorp van Rijkswaterstaat is goed te spreken over hoe de reder en verzekeraar zich tot nu toe opstellen, maar er moeten nog wel "puntjes op i" worden gezet. Dan gaat het o.a. om inspectieroutines, het plaatsen van containers en informatieborden en de beschikbaarheid van afvalzakken voor milieujutters.

Henk Middendorp

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minimaal 345 containers verloren. Dit gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)