Film Old Burger Weeshuis Sneek uit 1931 nu op YouTube te zien

Een unieke film van het Old Burger Weeshuis Sneek is nu ook op YouTube te bekijken. De film is gemaakt in 1931 toen het weeshuis 350 jaar bestond. Bijzonder is dat de film van goede kwaliteit is en compleet bewaard gebleven is. Hij is in 2018 door het Fries Film Archief gedigitaliseerd en maandag heeft het archief de digitale versie van de film aan het burgerweeshuis teruggegeven.
Old Burger Weeshuis
Volgens het Fries Film Archief is het een bijzondere keuze geweest om de film te laten maken. In de jaren '30 was het duur om een film te maken. De grotere industrieën, zoals bijvoorbeeld de zuivel, rundvee en Friese paarden hadden de financiële middelen om een bedrijfsfilm te maken.
De film is niet voorzien van geluid, maar wel van tussentitels. De beelden zijn in 2018 op hoge kwaliteit gedigitaliseerd. Veel films uit de beginperiode van de film zijn verloren gegaan. In die tijd werden filnbeelden opgenomen op nitraatband, wat licht ontvlambaar is. Verder kan de filmband snel knappen, als het niet goed opgeslagen wordt.
Er komen verschillende onderwerpen voorbij, wat de film ook uniek maakt. Zo komen de initiatieven van het Old Burger Weeshuis voorbij. Deze initiatieven hadden een positieve invloed op het culturele, sociale, maatschappelijke en recreatieve leven van de bewoners van Sneek en omstreken. Er zitten ook beelden in van het weeshuis zelf.

Trots op film

Bestuurslid Liesbeth de Jonge van het Old Burger Weeshuis is trots op de film. "We willen meer gaan open zijn naar de Snekers. Zo willen we laten zien wat we doen. We waren altijd een gesloten stichting. Dat blijven we nog steeds wel, maar we willen mensen wel meer laten zien wat de resultaten van ons werk zijn." Om dat te doen is het Old Burgerweeshuis nu ook actief op Facebook, hebben ze een eigen website en doen ze mee aan Open Monumentendag.

Wilhelminapark

Het weeshuis heeft ervoor gezorgd dat het Wilhelminapark er kwam. Het OBW wilde de burgers van Sneek een schoon, veilig en mooie plek geven. In de film zijn ook oude beelden te zien van het park. Het Old Burger Weeshuis wil nu geld beschikbaar stellen voor de restauratie van het park. Waarschijnlijk gaat het richting de 10.000 euro, zegt Liesbeth de Jong. Er moet nog wel worden gesproken over de voorwaarden. Niet dwingend, maar wel adviserend, zoals De Jonge het noemt. Het zou mooi zijn dat bij de restauratie van het park ook kwetsbare of kansarme jongeren worden betrokken.
Het Old Burger Weeshuis bestaat al sinds 1581. In 1931 was dat de reden om een film te maken van alles wat het heeft gedaan voor Sneek. Zo heeft het weeshuis er mede voor gezorgd dat het Wilhelminapark er kwam, er werd geld op tafel gelegd voor de aanleg van een sportpark en de edele ambacht van het boerenbedrijf werd gepromoot. Een ander kunststukje was het aanleggen van de waterleidingen met de karakteristieke watertoren als resultaat. In de 88 jaar na de opname van de film is er wel het één en het andere veranderd, maar nog steeds is de invloed van het OBW op de stad Sneek goed te zien.