Wiebo de Vries: "We kunnen onze problemen niet doorschuiven naar de volgende generatie"

19 mrt 2019 - 11:30

Ze komen eraan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans zich voor te stellen. Wiebo de Vries, lijsttrekker van de ChristenUnie, sluit dinsdag de serie af.

Foto: Omrop Fryslân

Naam: Wiebo de Vries

Leeftijd: 49 jaar

Woonplaats: Donkerbroek

Beroep: partner bij CFO Netwerk (financiële dienstverlening)

Hobby: wielrennen

Partij: ChristenUnie

Bekijk het partijprogramma van de ChristenUnie.

Wiebe, zeggen wij jij of u?

"Zeg maar jij."

Waarom ben je lijsttrekker geworden? Waar kun jij het verschil maken?

"Ik zit al een tijdje in de politiek en denk dat wij als kleine, christelijke partij echt een verschil kunnen maken in de Friese Staten. De ChristenUnie zet zich in voor een waardevolle samenleving. Iedereen telt mee, iedereen verdient een kans om mee te doen. Daar moeten we het met elkaar over hebben. Daar ga ik zelf telkens met iedereen het gesprek over aan."

Wie is je grote politieke voorbeeld? En waarom?

"Een groot voorbeeld in de politiek heb ik niet. Ieder mens is uniek, iedereen mag zijn wie hij is. Wat ik heel inspirerend vond, was Leeuwarden-Fryslân 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad."

"We hebben laten zien waar Fryslân toe in staat is, wat onze ambities zijn. Het was een feest van de mienskip. Een voorbeeld van hoe het kan. Kansen pakken in plaats van problemen zien. Samenwerken en bouwen aan uitdagingen."

Wat is het eerste dat gaat veranderen als jouw partij in het college komt?

"We zetten het onderwerp klimaatverandering hoog op de agenda. We staan voor een geweldige uitdaging: de energietransitie, de vertaling van het klimaatakkoord naar Fryslân. De ChristenUnie gaat vaart zetten achter de Regionale Energie Strategie."

"En we gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. De energietransitie zal wat kosten, maar levert ook heel veel kansen op. Innovatie, werkgelegenheid, prettiger wonen. We kunnen ons probleem niet doorschuiven naar volgende generaties. De schepping is onze zorg in de tijd dat wij hier zijn."

We zetten het onderwerp klimaatverandering hoog op de agenda.

Wiebo de Vries, lijsttrekker van de ChristenUnie

Reageer op de stelling: de provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.

"Zeker niet. De provincie heeft een belangrijke rol, bijvoorbeeld als het gaat over de invulling van de ruimte. Fryslân is de mooiste provincie van Nederland. Dat houden we alleen zo als we zorgvuldig omgaan met natuur, landschap en bebouwing. De provincie gaat ook een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het klimaatakkoord."

"De provincie kan bevorderen dat iedereen meedoet: gemeenten, boeren, bedrijven, burgers, instellingen, maatschappelijke organisaties. We moeten de juiste dingen op de juiste schaal en in de juiste volgorde doen."

Hoe wil jouw partij de Friezen beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?

"Het begint ermee dat we laten zien waar de provincie over gaat. En dat de provinciale politiek verschil maakt voor mensen. We moeten als Friese Staten en College door de provincie blijven trekken om te horen wat er speelt en om mensen te betrekken bij de grote uitdagingen waar we met z'n allen voor staan. Daar hebben we alles en iedereen bij nodig."

Televisieprogramma's zoals Zondag Met Lubach en De Wereld Draait Door gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?

"Daar kunnen wij wel tegen, al moeten we misschien even slikken. Wij gaan het debat niet uit de weg. We zien het als een uitdaging om onze boodschap nog helderder te maken."

De provincie gaat ook een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het klimaatakkoord.

Wiebo de Vries, lijsttrekker van de ChristenUnie

Kun je ons iets over jezelf vertellen wat niemand weet?

"Bijna niemand weet dat wij thuis in Donkerbroek een fruitboomgaard hebben. Ongeveer honderd hoogstambomen. Als ik door mijn boomgaard loop, bomen snoei, takken opruim en appels pluk, kom ik tot rust. Dat is een van de grootste vreugden van buiten wonen. Bij mij thuis ervaar ik elke dag hoe waardevol de schepping is."

Voor welk Fries streekproduct mogen wij jou 's nachts wakker maken?

"Sûkerbôle. En helemaal met een laagje roomboter."

Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?

"Wil je dat iedereen meetelt, dat we onze regio versterken en goed voor de schepping zorgen? Stem dan op 20 maart op de ChristenUnie. Voor een waardevol Fryslân."

Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)