ChristenUnie wil niet in dezelfde Europese fractie als Forum voor Democratie

19 mrt 2019 - 06:05

Voor de ChristenUnie is het onacceptabel dat Forum voor Democratie naar de Europese verkiezingen lid wordt van de fractie van de Europese conservatieven en hervormers, de European Conservatives and Reformists (ECR).

De plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel - Foto: Omrop Fryslân

De conservatieven zijn op dit moment de op twee na grootste politieke familie in het Europees Parlement, maar ze worden als gevolg van de Brexit veel kleiner. De Conservative Party hoort bij de grotere partijen van de ECR. Na de Brexit gaan ze eruit.

Grote verschillen

De Poolse voorzitter Ryszard Legutko van de conservatieven heeft daarom zondag met Forum voor Democratieleider Thierry Baudet afgesproken dat zij lid worden van de conservatieve fractie. Lijsttrekker Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie is zelfs van harte welkom, want hij was al eerder lid van dezelfde fractie als vertegenwoordiger van een Vlaamse partij.

Voor voorzitter Piet Adema van de ChristeUnie is een mogelijk lidmaatschap van Forum voor Democratie bij de Europese conservatieven onbespreekbaar vanwege de grote verschillen tussen de twee partijen.

"Forum is voor Nexit"

De ChristenUnie zal daarom proberen om een mogelijk lidmaatschap van Forum te blokkeren. "Forum is voor Nexit, terwijl wij Europa willen hervormen. Wij willen niet uit de EU, want Europa heeft ons veel gebracht." Ook standpunten op het gebied van Rusland en migratie liggen bijzonder ver uit elkaar, zegt Adema.

De partijvoorzitter wijst erop dat Forum nog lang geen onderdeel van de conservatieve fractie is. "Zij zullen dat eerst met ons moeten bespreken en in stemming moeten brengen. Bij elke stap zullen wij ons verzetten."

Samen met de SGP is de ChristenUnie al voor lange tijd aangesloten bij de ECR-fractie, maar de afgelopen jaren was de samenwerking niet altijd prettig. Er was snel sprake van onenigheid binnen de conservatieve fractie over uiteenlopende onderwerpen zoals Brexit en de pulsvisserij. De ChristenUnie kreeg ook in de eigen politieke familie niet altijd steun voor de eigen voorstellen.

Na de Europese verkiezingen zal het politieke landschap in het Europees Parlement waarschijnlijk erg veranderen. De christendemocratische EPP is van plan om de Hongaarse partij Fidesz van premier Orban uit de fractie te zetten, omdat deze partij zich in eigen land ondemocratisch zou gedragen. Fidesz ziet in de conservatieven een goed alternatief, tot grote bezorgdheid van Adema. "Het klimaat in de conservatieve fractie wordt voor ons wel heel guur, als Forum voor Democratie en Fidesz er beide inzitten." In zo'n fractie hoort de ChristenUnie niet thuis, zegt de partijvoorzitter. "De fractievorming gebeurt natuurlijk pas na de verkiezingen, maar laat ik het zo zeggen. Ik kan mij niets voorstellen bij ChristenUnie en Forum voor Democratie in een fractie in Europa."

Partijvoorzitter Piet Adema van de ChristenUnie

(advertinsje)
(advertinsje)