'Uitgaan van het ergste scenario, afschalen kan later altijd nog'

18 mrt 2019 - 19:53

"Crisismanagement is eigenlijk management van dilemma's." Dat zegt Jos Rijpma, docent integrale veiligheidskunde van de NHL Stenden en de Thorbecke Academie, in een reactie op de situatie in Utrecht.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Bij een schietpartij in een tram in de Domstad vielen maandag drie dodelijke slachtoffers, vijf anderen raakten gewond. De actie van de overheid is in gevallen zoals in Utrecht heel anders dan bij rampen of grote ongevallen. In dit geval moet altijd rekening gehouden worden met vervolgaanslagen, zegt Rijpma. Er kan sprake zijn van terroristische motieven.

Er kan maar beter van het ergste worden uitgegaan. Het eerste initiatief voor opschalen ligt bij het Openbaar Ministerie, die met het ergste scenario rekening moet houden. Later afschalen kan altijd nog. Achteraf wordt nog weleens gezegd dat een reactie overdreven was, net als bij het sluiten van een school in Leiden na een dreigbrief. Toch is dat nog altijd veel beter, dan achteraf vaststellen dat je te weinig hebt gedaan.

Dat er over een paar dagen verkiezingen gehouden worden, heeft volgens Rijpma geen rol gespeeld. "De afweging om deze draaiboeken te volgen wordt los van dergelijke omstandigheden genomen."

(advertinsje)
(advertinsje)