Gemeente steekt 1,8 miljoen euro in Cornelis Troost Atelier Leeuwarden

18 mrt 2019 - 19:42

De gemeente Leeuwarden wil de oude ambachtsschool in de Leeuwarder wijk Huizum voor 1,8 miljoen euro opknappen. In het gebouw hebben kunstenaars en ambachtslieden hun werkplaatsen onder de naam Cornelis Troost Atelier.

Gemeente stekt 1,8 miljoen euro yn âlde ambachtskoalle Ljouwert

Het geld is bedoeld voor de renovatie van het gebouw aan de Cornelis Trooststraat dat grote gebreken kent. Er is lekkage, in de winter is het ijskoud en de plafonds zijn beschadigd. Op dit moment hebben tientallen kunstenaars en ambachtslieden voor weinig geld een plek in de oude ambachtsschool, maar het is niet ideaal.

Warm

Het Cornelis Troost Atelier is in handen van de gemeente. Er zijn afspraken gemaakt met de gebruikers over de huurprijzen. Als het gebouw is opgeknapt, wordt de huurprijs 75 euro per vierkante meter. De gemeente is op deze manier zeker van inkomsten, zodat de investering uit kan.

"De gemeente zorgt ervoor dat het niet meer lekt. Het is er warm en de stookkosten blijven beperkt. Voorwaarde is wel dat de gebruikers investeren in hun eigen atelier, in de gang of in de gemeenschappelijke ruimtes", zegt wethouder van cultuur Sjoerd Feitsma.

Wethouder Sjoerd Feitsma over de investering

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Huurverhoging

Een van de gebruikers is edelsmid Hennie Broers. Jarenlang heeft ze ervoor gestreden om de school tot culturele broedplaats om te vormen. Er is zelfs enige tijd sprake geweest van sloop, om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Broers is blij dat de gemeente, na jarenlang gepraat te hebben, tot actie overgaat. Wel zijn er nog veel open eindjes. "Er zijn nu gebruikers die hele grote ruimtes hebben, en hier kunnen de huurprijzen flink oplopen."

Maar ook voor jonge kunstenaars, die niet veel geld hebben voor huur, moet een oplossing komen. "We zouden ze graag hier in ons pand willen hebben, maar vinden het niet eerlijk dat de volledige huurprijs op hun bordje komt. Het zou mooi zijn als de gemeente hier een gebaar in kan maken. Want ook de gemeente is erbij gebaat dat startende kunstenaars in Leeuwarden blijven."

Hennie Broers, edelsmid in het Cornelis Troost Atelier

Westerkerk en Zalen Schaaf

De gemeente is momenteel bezig met het beleid op het gebied van culturele broedplaatsen. Naar aanleiding van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 zijn veel talenten naar Fryslân komen. Op dit moment worden ook plannen uitgewerkt voor de Westerkerk en Zalen Schaaf. "Als gemeente zullen we kijken of die plannen zoveel mogelijk exploitabel zijn. Dus dat er niet teveel geld achteraan moet", zegt wethouder Sjoerd Feitsma.

"Het kan zijn dat we zeggen: dit is ons een investering waard, omdat zulke plaatsen ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten en mooie dingen kunnen maken, en waar vernieuwing plaatsvindt. Wij moeten deze discussie nog voeren, dus ik weet nog niet of Zalen Schaaf en de Westerkerk op dezelfde manier beoordeeld worden als dit gebouw", aldus Feitsma.

(Advertentie)
(Advertentie)