BFVW krijgt hulp uit de lucht bij beschermen van vogelnesten

18 mrt 2019 - 06:46

De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) gaat drones inzetten om beter te kunnen zien waar nesten van weidevogels liggen. Acht mensen worden deze week opgeleid als dronepiloot en delen vooralsnog één drone. Die kan met een speciale hittesensor vanaf vijftig meter hoogte zien waar eieren op de grond liggen.

In drone - Foto: Custom Drone

Teade de Boer uit Wommels heeft de taak op zich genomen om het gehele project, een samenwerking tussen LTO Noord en BFVW, te leiden. "Bij het maaien, rijden de boeren langzaam en letten ze goed op of er nog vogels op de nesten zitten. Maar toch gaat er nog wel eens een nest de messen in. Wanneer we dat kunnen voorkomen, moeten we dat altijd doen."

Projectleider Teade de Boer uit Wommels

De BFVW, die niet de meest jonge leden kent, zet met de drone ook in op de toekomst. "We mogen bij de BFVW wel een vergrijzende populatie hebben, maar de drone kan een prachtige aanvulling zijn op de fanatieke nazorgers. De drone wordt echter geen vervanger van de nazorgers", zegt De Boer.

De acht toekomstige dronepiloten zijn relatief jong. Met een uitschieter naar zeventig jaar, is de rest allemaal niet ouder dan veertig jaar.

(advertinsje)
(advertinsje)