Alle NS-treinen rijden weer na actie voor beter pensioen

18 mrt 2019 - 08:35

De spoorbonden staakten maandagochtend vanwege de pensioenen en AOW-leeftijd. De eerste treinen van NS reden pas ná 07.06 uur. Voor die tijd konden reizigers uit Fryslân niet naar het zuiden of westen. De treinen van Arriva, onder andere op het traject Leeuwarden-Groningen, reden wel.

Treinperron yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De bedrijven staakten tussen 6.00 uur en 7.00 uur. Die 66 minuten waren symbolisch, want ze willen vanaf 66-jarige leeftijd met pensioen kunnen. Na 7.06 uur kwam het treinverkeer weer op gang. De NS adviseerde reizigers om kort van te voren hun reis te plannen.

"We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken", zei Henri Janssen van FNV Spoor. "Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen."

Meer acties

Er wordt maandag op meer plaatsen actiegevoerd. Zo reden politieagenten maandagochtend om 7.00 uur met een snelheid van 66 kilometer per uur naar Den Haag. Dat deden ze onder andere vanuit Groningen over de A28.

De FNV houdt maandag op verschillende plekken, waaronder Leeuwarden, een pensioenmanifestatie. Ze verzamelen om 11.30 uur op het Wilhelminaplein; ook wel bekend als het Zaailand. Op het plein komen een aantal sprekers en dan volgt er een stoet door de stad.

Sinds 1 januari 2019 is de AOW-leeftijd 66 jaar en vier maanden. In 2020 stijgt die leeftijd naar 66 jaar en acht maanden en in 2021 naar 67 jaar. In 2022 wordt het 67 jaar en drie maanden, datzelfde geldt voor 2023 en 2024. Daarna is het afhankelijk van de levensverwachting.

De vakbonden willen dus dat iedereen met 66 jaar met pensioen kan gaan, maar het kabinet denkt daar anders over.

Trefwoorden: 
trein NS pensioen staking AOW
(advertinsje)
(advertinsje)