Trainer Olde Riekerink over het verlies: "De eerste helft was slecht, de tweede was heel slecht"

17 mrt 2019 - 09:47

SC Heerenveen verloor zaterdagavond kansloos in eigen huis met 3-0 van De Graafschap van Drachtster coach Henk de Jong. Het lukte De Graafschap om het succesvolle koningsduo Vlap/Lammers uit te schakelen, toen bleef er niet veel over van de Friezen.

Foto: Orange Pictures

Aan trainer Jan Olde Riekerink de vraag waar het misging mei zijn ploeg: "De Graafschap heeft meer strijd geleverd dan wij. Strijd is niet alleen hard werken, maar ook mentaal, alertheid. Ballen die uit duels kwamen pikten zij veel makkelijker op dan wij."

Na afloop kon hij kort zijn in de kleedkamer: "De eerste helft was slecht, de tweede was heel slecht." Hij ziet het verlies als een waarschuwing. "Je redt het niet met alleen goed voetballen en op basis van creativiteit wedstrijden beslissen. Dat was de les van vandaag."

Trainer Jan Olde Riekerink

Michel Vlap scoorde heel vaak de laatste weken, maar nu lukte dat niet. Hoe komt dat?

"Die jongen van De Graafschap volgde me overal waar ik ging lopen. Als ik linksbuiten ging staan, ging hij rechtsback spelen. Overal waar ik ging, ging hij met me mee. Dat hebben ze heel goed gedaan en Sam (Lammers, red.) had ook dubbele dekking."

Dat was echter niet het enige dat niet goed liep. "Ik denk dat we daarnaast in duels ook absoluut niet thuis waren. Het is zonde dat je in de eerste minuten al de deksel op de neus krijgt, dat is lastig om tegen te voetballen. De Graafschap was in de duels veel beter, ze hielden de bal voorin vast."

Ook Ben Rienstra was niet te spreken over de wedstrijd. "Ja, dit is een domper."

Waar ligt dat volgens hem aan? "We komen vroeg op achterstand en dat weten we niet meer om te buigen, dan lopen we achter de feiten aan. Langzaamaan in de wedstrijd zakt het steeds verder weg. Vandaag was het allemaal net niet. We hadden mooie zaken kunnen doen thuis en dat laten we na. Het oogde heel laks, zowel aan de bal als verdedigend. In de eerste helft hadden we nog drie, vier kansen, maar de tweede helft was nog slechter."

Ben Rienstra

Henk de Jong, trainer van De Graafschap, was uiteraard wel blij met de drie punten. Het lukte zijn ploeg om het succesvolle koningskoppel Vlap/Lammers uit te schakelen. "We hadden een goed plan, als je het koningskoppel eruit haalt, krijgen de zijkanten het ook lastig. Dat heeft te maken met druk zetten."

Hoe voelt het om te winnen in het Abe Lenstrastadion? "Het is wel vreemd. Er zitten ook allemaal vrienden op de tribune, en daar winnen we van. Dat is wel mooi."

Cambuur

En dan de vraag die al een paar dagen boven de markt hangt: gaat De Jong terug naar Cambuur nu afgelopen week duidelijk werd dat Cambuurtrainer Hake vertrekt en De Jong eerder aangaf bij De Graafschap weg te gaan? Was het een statement dat De Graafschap in het geel en blauw speelde? De Jong is zich daar niet van bewust. "Dat was toevallig."

Maar is er al contact geweest met de Leeuwarder club? "Er spelen een paar dingen, daar kom ik op terug. Volgende week moet alles rond zijn. Ik overleg met Sandor (van der Heide, red.), dat is mijn maatje, we gaan mooi samen door, we snappen elkaar blind." De kans dat deze week ergens een handtekening wordt gezet, is heel groot. "Ik wil er niet in blijven hangen. Daar hou ik niet van."

Henk de Jong, trainer van De Graafschap

(advertinsje)
(advertinsje)