Alyda Norbruis: "Het is een rouwproces geweest"

16 mrt 2019 - 20:01

Vrijdag won Alyda Norbruis in Apeldoorn een zilveren medialle op de 500 meter para-cycling. Maar na afloop van haar race was ze niet volledig tevreden. Ze kwam maar voor één ding en dat was winnen. Dat lukte net niet. "Als je vanaf 2012 aan de top staat en alleen maar wint, dan doet verliezen zeer", zegt Alyda.

Foto: Omrop Fryslân

Nu, een dag later, voelt ze zich iets beter over haar tweede plek. "Verliezen hoort erbij en als je kijkt waar ik vandaan kom, dan moet én mag ik heel tevreden zijn met een zilveren plak." In 2012 deed Norbruis voor het eerst mee aan het WK baanwielrennen. Daar won ze voor het eerst goud. In 2015 stond de teller op maar liefst zes wereldtitels en nog meer nationale titels.

Blessure

Alyda komt uit een diep dal. Ze kampt al een paar jaar met een vervelende blessure. Door een vernauwing van de slagader in haar lies, aan haar rechterbeen, kan ze niet alles meer. "Je kunt het vergelijken met een geknikte tuinslang. Daar gaat nog wel wat water doorheen, maar lekker loopt het niet", legt Alyda uit. Met een blessure het zilver winnen is dan niet zo gek, maar ALyda is hard voor zichzelf. Dat is nodig om zover te komen in de sport, zegt ze. "Vooral met tegenslagen zoals deze."

Je moet afscheid nemen van wat geweest is, positief kijken naar wat nog wel kan en de schouders eronder zetten.

Alyda Norbruis

De wielrenster uit Oerterp is al twee keer aan haar blessure geopereerd. De risico's in acht genomen, willen de dokters liever niet weer opereren. Dat betekent dat Alyda haar sport niet meer volledig kan uitvoeren. Op advies van haar dokters komt ze nu alleen nog uit op het kortste onderdeel, de 500 meter. "Het is een rouwproces geweest. Je moet afscheid nemen van wat geweest is, positief kijken naar wat nog wel kan en de schouders eronder zetten."

Toch was het lastig voor Alyda om zaterdag niet in actie te komen op de andere afstanden, maar ze weet ook dat ze blij moet zijn dat haar carrière nog niet voorbij is. "De 500 meter is mijn beste en favoriete onderdeel, waar we nog veel aan kunnen doen om te zorgen dat ik weer in de buurt van het goud kan komen. Ik heb mijn doel gezet op Tokyo 2020."

Alyda Norbruis over haar zilveren medaille en blessure

Trefwoorden: 
Alyda Norbruis para-cycling
(advertinsje)
(advertinsje)