Sander de Rouwe: "Ik kan overal het verschil maken"

16 mrt 2019 - 11:30

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Iedere dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Zaterdag is Sander de Rouwe, CDA-lijsttrekker aan de beurt.

Sander de Rouwe - Foto: CDA

Naam: Sander de Rouwe

Leeftijd: 38 jaar

Woonplaats: Bolsward

Beroep: gedeputeerde

Hobby: dat is iets voor later

Partij: CDA

Lid sinds: 1997 CDJA, 1999 CDA

Bekijk het partijprogramma van het CDA

Zeggen we je of u?

"Je."

Waarom ben je lijsttrekker geworden? Waar kun je het verschil maken?

"Ik ga elke dag met een lach naar Leeuwarden, er is nog genoeg werk te doen. Mijn vrouw vindt het goed en het CDA rekent op mij."

Wie is jouw grote politieke voorbeeld? En waarom?

"Dat is senator John McCain uit Amerika. Een altijd strijdbare en moedige man, die zijn vijand vergaf, standpunten durfde te veranderen en bereid was compromissen te sluiten. Hij kwam als krijgsgevangene van Noord-Vietnam en later als politicus niet alleen voor zichzelf op, maar diende het algemeen belang en zijn naasten."

Wat is het eerste dat er verandert als jouw partij in het college komt?

"Er komt meer ruimte om nieuwe woningen te bouwen in dorpen. Leefbaarheid begint met werk en het kunnen vinden van een woning. De banengroei in Fryslan groeit harder dan gemiddeld in Nederland, de woningbouw mag nu niet achterblijven. We hebben de economie weer aan de praat gekregen, dus nu aan het werk met meer woningen. Voor jong en oud."

De provincie staat dichter bij de mensen, zorgt voor meer autonomie en beter bestuur.

Sander de Rouwe van het CDA

Reageer op de stelling: De provincie als bestuurslaag kan wel afgeschaft worden.

"Geregeld zijn er weer populistische partijen die hier om roepen. In de praktijk hebben ze geen idee van wat er in de provincie speelt. Het CDA kiest juist voor de regio en de provincie. De provincie staat dichter bij de mensen, zorgt voor meer autonomie en beter bestuur. Er zijn veel zeken waar Den Haag geen verstand van heeft, maar die wel verder gaan dan de grens van de gemeente. De provincies zijn hiervoor nodig en nuttig."

Hoe wil jouw partij de Friezen beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?

"Het CDA gelooft in de kracht van de lokale gemeenschap. Niet het "ik" van de individu, het "zij" van de overheid, maar in het "wij" van de samenleving. Dorpen, verenigingen en coöperaties willen we meer ruimte en steun geven. Daarom zetten wij ons in voor het Iepen Mienskipsfûns, belastingverlaging en wil het CDA dat een deel van de opbrengsten uit het Windpark IJsselmeer rechtstreeks naar dorpen gaat die duurzamer willen worden."

Wordt jouw partij en/of de campagne ook gesponsord of financieel gesteund door bedrijven? Zo ja, welke?

"Ja, wij hebben veel kleine ondernemers die ons steunen. Zo organiseren we regelmatig een CDA diner voor ondernemers. Hier komen altijd veel ondernemers op af. Ze betalen voor het eten en iets extra's (rond de 75 euro). Dit gaat in de campagnekas. Tijdens de campagne huren en maken we ook materieel. We krijgen vaak korting omdat mensen onze boodschap steunen. Bedrijven krijgen hier niks voor terug, maar het MKB weet wel dat we achter hen staan en een vitale economie als belangrijkste basis van onze provincie zien."

Televisieprogramma's zoals 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan wel eens aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?

"Geen idee, tot nu toe komen wij daar niet in voor, waarschijnlijk omdat we wat te serieus en goed degelijk zijn. Ik zie wel dat mijn collega Sietske Poepjes regelmatig door columnisten op een negatieve manier wordt neergezet. Sietske doet het uitstekend en is vooral helemaal zichzelf. Ik heb groot respect voor haar."

We hoeven onze vrijheid niet meer te bevechten, alleen te behouden.

Sander de Rouwe, lijsttrekker CDA

Kun je iets over jezelf vertellen dat niemand weet?

"Mijn vrouw ken ik vanaf mijn achtste. Ik wilde heel graag nog een broertje of zusje. Het liefst een tweeling. Dat mocht niet van mijn ouders, maar mijn moeder vertelde me dat dichtbij een tweeling was komen te wonen. Ik ben er toen op mijn groene fietsje naartoe gefietst. Mijn schoonmoeder deed open. Sam werd mijn beste vriend en Lianne mijn latere vrouw, met wie ik nu 7 kinderen heb."

Voor welk streekproduct mogen we je 's nachts waker maken?

"Ik houd heel erg van Friese worst. Als ik ergens op campagne ben of op werkbezoek en ik zie een plaatselijke slachter, dan kan ik de verleiding niet weerstaan. Mijn vrouw is daar niet zo blij mee. Ze ziet mijn onderkin iedere campagne verder groeien."

Waarom moeten mensen op 20 maart op je stemmen?

"Op 15 april 1945 reden Canadese soldaten via de Groningerstraatweg Leeuwarden in. De provincie was bevrijd van de nazi's, populisten en meelopers. De Canadese jongens en hun families hadden een groot offer gebracht voor onze vrijheid van vandaag de dag. We hoeven onze vrijheid niet langer te bevechten, onderhouden is het enige dat we hoeven te doen. Met stemmen doe je dat, of je het altijd met alles eens bent of niet. Onze slogan is niet voor niets 'goed voor elkaar'. Dat heeft een dubbele betekenis. Goed op elkaar passen en de zaken goed voor elkaar hebben."

Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)