Uitgaven provincies: Fryslân teert het meest in op de reserves

16 mrt 2019 - 00:01

In bijna alle provincies zijn de inkomsten en uitgaven door de Provincie in de afgelopen bestuursperiode omlaag gegaan. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek zaterdag bekend maakt. Ook in Fryslân lagen de uitgaven en inkomsten flink lager dan in de periode 2011-2015.

Foto: CBS

Dat de kosten zo omlaag gaan komt vooral doordat de gemeenten nu verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. De uitgaven worden nu dus niet meer door de provincie gedaan, maar daar hebben ze dan ook geen budget meer voor gehad.

In Fryslân daalden de uitgaven van de provincie met ruim 24 procent, maar de inkomsten daalden met 28 procent nog meer.

2019

In de begroting voor 2019 hebben alle provincies meer uitgaven dan inkomsten. Provincies lossen dit op door in te teren op hun reserves. Van alle provincies moet Fryslân het meeste geld uit de spaarpot halen; het heeft 100 miljoen nodig om de begroting rond te krijgen.

Tegelijk is Fryslân een vrij rijke provincie. Doordat we weinig inwoners hebben krijgen we relatief veel geld uit het provinciefonds van het Rijk. Vervolgens besteden we dat geld ook goed.

Iedere provincie geeft geld uit aan verschillende thema's zoals vervoer, milieu en regionale bereikbaarheid. Fryslân is op drie thema's 'landskampioen'. We geven per inwoner, van alle provincies, het meest uit aan de versterking van de regionale economie, aan milieu, energie en klimaat, en aan cultuur en monumentenzorg.

Foto: CBS
Trefwoorden: 
CBS provincie begroting
(Advertentie)
(Advertentie)