Japanner Murakami en Russische Golikova winnen De Zilveren Bal

15 mrt 2019 - 23:57

Het sprintspektakel 'De Zilveren Bal' is bij de mannen gewonnen door de Japanner Yuma Murakami. Murakami kwam uiteindelijk in 9.63 over de streep, net iets sneller dan de Canadese Laurent Dubreuil, die finishte in 9.79, en de 17-jarige Stefan Westenbroek, die over de streep kwam in 9.85. Bij de vrouwen won Angelina Golikova met een tijd van 10.37.

Foto: Henk Bootsma

Op weg naar de finale zette de Russische Golikova nog een baanrecord neer in de Leeuwarder Elfstedenhal: 10.37. Janine Smit uit Heerenveen eindigde in de finale bij de vrouwen uiteindelijk als derde. Ze reed 10.61, net achter de Japanse Konami Soga. Zij werd tweede in 10.59. Vorig jaar was Karolina Erbanova nog de snelste op de honderd meter in Leeuwarden.

Foto: Henk Bootsma

Grote verrassing was Stefan Westenbroek. De 17-jarige B-junior plaatste zich voor de finale, voor oud-Olympisch kampioen Michel Mulder. Mulder was in 2018 winnaar van De Zilveren Bal. Grote afwezige bij het toernooi was publiekstrekker Kai Verbij. Ook de Nederlands Kampioen Sprint Hein Otterspeer, die eerder nog toegezegd had in Leeuwarden te rijden, was er niet.

Schaatsshow

Het publiek in Leeuwarden kreeg opnieuw een spectaculaire schaatsshow te zien met veel geluid en licht. De vierde editie van het evenement leek wel wat minder bezoekers te trekken dan andere jaren. De Friezinnen Anice Das, Femke Kok, Femke Beuling en Moniek Klijnstra bereikten de halve finale van het toernooi. Tjerk de Boer plaatste zich net niet voor de halve finale.

Sprintster Floor van den Brandt nam afscheid van de schaatssport; voor haar was De Zilveren Bal haar laatste officiële wedstrijd.

Floor van den Brandt naam ôfskied - Foto: Henk Bootsma
(advertinsje)
(advertinsje)