Tweede Kamer ondervraagt deskundigen over containerramp MSC Zoe

15 mrt 2019 - 19:31

Hoe kan een ramp als met de MSC Zoe in de toekomst worden voorkomen? Die vraag staat centraal in een overleg dat de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer op 10 april houdt. Meerdere deskundigen schuiven bij dat overleg aan om vragen van de commissieleden over de ramp te beantwoorden.

Foto: Kustwacht Nederland

De deskundigen kunnen onder anderen ondervraagd worden over de oorzaak van de ramp, de respons van de hulpdiensten en overheden, de bergingsoperatie en de gevolgen voor de natuur, visserij en recreatie. Ook komen de regels die voor het containervervoer gelden aan bod, bijvoorbeeld hoe containers vastgezet moeten worden en of het terugvinden van containers makkelijk genoeg is.

Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald of er verbeterpunten zijn en of nationale en internationale regels, procedures en samenwerkingen aangepast moeten worden. Daarnaast denkt de commissie dat de inbreng van de deskundigen mogelijk kan helpen bij het verdere opruimwerk in het Waddengebied.

Deskundigen

Op de lijst met uitgenodigde deskundigen staan onder anderen Ellen Kuipers van de Waddenvereniging, Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond en vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de Kustwacht. Arjen Kok fan Natuurmonumenten is er namens de natuurbeheerders. Daarnaast zijn ook burgemeester Ferd Crone, in zijn functie van voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, burgemeester Bert Wassink, als voorzitter van het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden, en de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra gevraagd om aan te schuiven.

Het overleg van de vaste Kamercommissie met de deskundigen is openbaar toegankelijk en kan ook via de website van de Tweede Kamer gevolgd worden. Het overleg geldt als voorbereiding op een plenaire vergadering die de Tweede Kamer over de ramp houdt, een datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minstens 345 containers verloren. Dat gebeurde vlak boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)