Marijke Roskam: "Alle vrijwilligers verdienen een standbeeld"

15 mrt 2019 - 11:33

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maar kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Vrijdag is Marijke Roskam, lijsttrekker van de PvdA, aan de beurt.

Foto: Omrop Fryslân

Naam: Marijke Roskam

Leeftijd: 36

Woonplaats: Cornwerd

Beroep: dagvoorzitter en communicatieadviseur

Hobby: spelen met mijn zoon

Partij: PvdA

Bekijk het partijprogramma van de PvdA

Marijke, zeggen wij jij of u?

"Jij."

Waarom ben je lijsttrekker geworden? Waar kun jij het verschil maken?

"Omdat ik wil dat wij een sociale en duurzame visie op Fryslân hebben. De burger die het verschil wil maken voor haar of zijn dorp of wijk, moet de ruimte krijgen van de provincie."

Wie is je grote politieke voorbeeld? En waarom?

"Alle vrijwilligers die zich inzetten voor een betere wereld. Zij verdienen een standbeeld."

Wat is het eerste dat gaat veranderen als jouw partij in het college komt?

"Dan nemen wij verantwoordelijkheid voor grote opgaven, in plaats van ze vooruit te schuiven. En we pakken meer zorgen aan van mensen. Genoeg woningen voor jong en oud, mensen met een krappe portemonnee die ook mee kunnen met de energiebesparende maatregelen."

Ik wil dat wij een sociale en duurzame visie op Fryslân hebben.

Marijke Roskam van de PvdA

Reageer op de stelling: de provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.

"Kijk eens om je heen. Laat je onze natuur, taal en maatschappij over aan een noordelijk landsdeel? De gemeenten hebben het al smoordruk met grote taken, helemaal na alle herindelingen en met de verantwoordelijkheid voor het sociaal domein. Voor een visie op heel Fryslân moeten mensen tijd hebben, dat doe je er niet even bij."

Wordt jouw partij en/of de campagne gesponsord of financieel gesteund door bedrijven? Zo ja, welke?

"Nee."

Televisieprogramma's zoals 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?

"Wij zijn Friezen hè? Nuchter. Dat kan ons niets schelen. Mensen in Amsterdam moeten ook eens een pleziertje hebben."

Mensen in Amsterdam moeten ook eens een pleziertje hebben.

Marijke Roskam van de PvdA

Kun je ons iets over jezelf vertellen wat niemand weet?

"Na twee glaasjes wijn kom ik de trap al niet meer op. Op nazitjes van congressen en vergaderingen zit ik daarom altijd aan het water. Ik ben goedkoop haha."

Voor welk Fries streekproduct mogen wij jou 's nachts wakker maken?

"Verse schapenkaas op brood van de warme bakker. Beetje zout erop; heerlijk. Bij mijn opa en oma een traktatie en nu haal ik het een keer in het jaar en kijk ik even naar boven."

Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?

"Omdat ik geen politicus ben met een dubbele agenda en plannen voor mijn eigen carrière. Ik doe dit omdat Fryslân diep in mijn hart zit en ik het beste voor de Friezen wil. Een sociaal, betaalbaar, creatief en duurzaam Fryslân."

Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)