Fiets- en wandelorganisaties protesteren tegen sluiten Afsluitdijk

15 mrt 2019 - 11:14

Verschillende fiets- en wandelorganisaties protesteren tegen het feit dat de Afsluitdijk vanaf 1 april drie jaar lang wordt afgesloten voor fietsers en wandelaars. De organisaties sturen een brief aan Rijkswaterstaat, waarin ze onder andere vragen om een kortere afsluiting.

fytspaad Ofslútdyk ticht Repo

Het gaat om de Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de fietssportbond NTFU. Naast een kortere afsluiting, willen ze het fietspad ook graag openen op 'piekmomenten' en ze vragen Rijkswaterstaat om kwalitatief goede alternatieven.

Het fietspad van de Afsluitdijk gaat dicht, omdat er wordt gewerkt aan de weg. Om de veiligheid voor het verkeer en de mensen die aan het werk zijn te garanderen, moet het fietspad dicht.

De organisaties vinden een afsluiting van drie jaar echter te lang, omdat het een populair traject is voor fietsers en langeafstandswandelaars. Voor Wim Bot van de Fietsersbond was de lange afsluiting een verrassing. "In het voortraject is dat nooit expliciet aan ons voorgelegd", zegt hij.

Foto: ANP

Als alternatief komt Rijkswaterstaat met een fietsbus, maar daar zijn de organisaties niet tevreden mee. "In feite wordt hiermee een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland drie jaar lang zeer onaantrekkelijk, en dat is onwenselijk."

Vanaf vrijdag 1 april 2022 kan er weer gebruik worden gemaakt van het fietspad. Bovendien komt er aan de kant van de Waddenzee over de hele lengte van de Afsluitdijk een nieuw fiets- en wandelpad. Dit pad wordt de komende jaren aangelegd.

Trefwoorden: 
Afsluitdijk fietspad
(Advertentie)
(Advertentie)