"Deze mensen verdienen ook een plekje op de arbeidsmarkt"

14 mrt 2019 - 20:15

Tweehonderd Friese bedrijven zijn donderdag in verband met de Dag van de 1000 voorbeelden in het zonnetje gezet omdat ze werknemers in dienst hebben die normaal lastiger een baan kunnen krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen met een geestelijke beperking of mensen die in hun leven van alles meegemaakt hebben. De dag is een initiatief van Fryslân Werkt, een organisatie die in de provincie veel doet om voor deze mensen werkplekken te vinden.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Een van de ondernemers die samenwerkt met Fryslân Werkt is Ronald Nicola. Hij gaat over de werkplaatsen van alle Friese Opel-dealers. Hij heeft onder anderen Mehreatab en Nyi Nyi in dienst. De twee mannen maken auto's schoon en zorgen ervoor dat ze naar de showroom worden gereden. "Het bevalt enorm goed. Het is een hele fijne samenwerking. Ik vind ook dat deze mensen, die anders lastig aan werk kunnen komen, zeker een plekje verdienen op de arbeidsmarkt", vertelt Nicola.

Tegenwoordig is er ook krapte op de arbeidsmarkt, dus volgens hem kunnen deze mensen een uitkomst bieden voor bedrijven. "Via een normale weg was het heel lastig om mensen te vinden. De gemeente had verschillende mensen die een uitkering kregen, dus hebben wij gekeken of er een match voor ons bedrijf tussen zat."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Ronald Nicola vertelt waarom hij samenwerkt met Fryslân Werkt

Een ander bedrijf dat in het zonnetje werd gezet is Koopmans & Zwart. Daar kreeg Sjirk Seinen, directeur van het bedrijf, een presentje van Fryslân Werkt. Seinen vindt de maatschappelijke waarde van zijn bedrijf belangrijk. "We zijn een commercieel bedrijf, maar we hebben ook te zorgen voor mensen die door omstandigheden lastiger aan een baan kunnen komen."

Hij vind vooral de samenwerking met de gemeente en Fryslân Werkt erg mooi, omdat hij daardoor weet of er mensen zijn die misschien een aanvulling voor het bedrijf zijn.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Sjirk Seinen krijgt een presentje van Dirk Westerhof

(advertinsje)
(advertinsje)