Onderwijs voert vrijdag opnieuw actie, zestig Friese basisscholen dicht

Zo'n zestig Friese basisscholen zijn vrijdag dicht. Er wordt gestaakt voor minder werkdruk en een beter kwaliteit van het onderwijs. Ook docenten uit het middelbaar en hoger onderwijs staken mee. Die scholen zijn wel open en werken met aangepaste roosters.
Basisûnderwiis leit freed foar grut part plat
De nood op de scholen is nog steeds hoog. Het lukt nauwelijks om op tijd vervangers te vinden bij ziekte. De afgelopen tijd is al wel extra geld beschikbaar gekomen, maar dat heeft amper effect.
"Zo'n effect is er ook niet zomaar", zegt Johanna Venema. Ze werkt bij scholenkoepel Proloog in Leeuwarden en is daar verantwoordelijk voor de vervanging van zieke leerkrachten. "Het lukt gewoon niet altijd om iemand voor de klas te krijgen. Je wilt de kinderen ook niet naar huis sturen, dus ben je vaak op zoek naar andere oplossingen." Die bestaan dan uit het voor de klas zetten van assistenten. "Die zijn daar alleen niet voor bedoeld. Want dan ontneem je ook een andere klas goed onderwijs en kom je aan de kwaliteit", zeg Venema.

Als invalmeester altijd aan de bak

Haar collega-directeur Joop Boomsma werkt anderhalve dag per week als invalmeester. Sinds het begin van dit schooljaar is hij al die dagen ingezet voor de klas. "Soms heb ik wel eens een directeursoverleg op een van die dagen en dan zijn ze bij de planning niet blij." Veel leerkrachten in zo'n poule van invallers staan ook bij andere scholen op de lijst. Venema: "Dan zijn er meerdere partijen aan het hengelen naar dezelfde vis."
Karel Beke, direkteur fan OBS 't Partoer yn Burgum © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Karel Beke, directeur van OBS 't Partoer in Burgum, staat voor een lege klas. "Gisteren heb ik de ouders moeten vertellen dat de kinderen vandaag vrij zijn. Het lukte niet om een vervanger te vinden. Dit doet pijn, want dit wil je gewoon niet." Er moet volgens hem snel iets veranderen. Vooral omdat het tekort aan goed personeel in de toekomst alleen maar groter wordt.

Vijfduizend klassen naar huis

"Bedenk dat er een tekort dreigt aan vijfduizend leraren", zegt Beke. "Dat zijn kort door de bocht dus vijfduizend klassen die geen les kunnen krijgen. Dan heb je een groot probleem." Dat is ook de reden dat hij en de twee anderen de actie steunen. "Als je het vak financieel aantrekkelijk maakt en de werkdruk laag kunt houden, dan wordt het vak weer aantrekkelijk", zegt Boomsma.