Veroorzaker brand in Drents-Friese Wold krijgt tbs opgelegd

14 mrt 2019 - 15:46

Een 27-jarige man uit Appelscha is tot tbs veroordeeld voor het veroorzaken van twee branden in het Drents-Friese Wold op 24 juli vorig jaar. Ook kreeg hij 232 dagen celstraf. Dat is gelijk aan de tijd die de man in voorarrest heeft gezeten en daarom hoeft hij niet de cel in.

Natuerbrân - Foto: Omrop Fryslân

Met de uitspraak neemt de rechtbank het advies van deskundigen over. Ook moet de man zich klinisch laten behandelen. Uit onderzoek bleek dat hij een verstandelijke beperking heeft. Verder zijn er diverse stoornissen bij hem geconstateerd, zoals depressiviteit en een posttraumatische stressstoornis.

Sigarettenpeuk de oorzaak

De branden zijn hoogstwaarschijnlijk ontstaan, omdat de man een sigarettenpeuk weggooide. De brandweer had het vuur vrij snel onder controle. Bij de ene brand ging zo'n 15 vierkante meter verloren, de andere brand bleef beperkt tot wat bomen en struiken.

Dat er niet meer schade is ontstaan, was volgens de rechtbank 'toeval'. Zo had de brand zich volgens de rechter makkelijk kunnen uitbreiden naar twee zorginstellingen in de buurt van het Drents-Friese Wold.

(advertinsje)
(advertinsje)