Vrijwilligers en instanties steken de handen uit de mouwen voor wilde bij

14 mrt 2019 - 12:08

Op meer dan twintig plekken wordt vrijdag en zaterdag de Bijenwerkdag gehouden. Met het initiatief wordt stilgestaan bij het feit dat bijen zeer belangrijk zijn voor onze etensvoorziening en het behoud van de natuur. Maar het gaat erg slecht met de wilde bij. Reden voor Landschapsbeheer Fryslân om hier samen met vrijwilligers en Nederland Zoemt bij stil te staan.

Bijen - Foto: Shutterstock.com

Het bijenhotel

De Bijenwerkdag wordt deze maand voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar was de eerste editie en toen was dat op nog maar zeven plekken. Nu is dat aantal dus al drie keer zo groot.

Belangstellenden kunnen helpen met het aanleggen van bijenhotels en allerlei kruiden en bloemen zaaien. De bijen zijn belangrijk voor bestuiving. Daardoor groeien er beter vruchten, die zijn weer goed voor de vogels. En de mens profiteert, want het fruit en de groente wordt er mooier van.

Foto: Shutterstock.com

Verslaggever Bauke Deelstra bij de bijen in Aldeboarn

In Fryslân doen onder andere Jitske Brouwen en Micha van Rooijen van de Boarnster Bijenstal in Aldeboarn en Natuurvereniging Geaflecht in Gorredijk mee. In Aldeboarn wordt een terrein ingericht voor een bijenstal en een veld met bloemen. In Gorredijk wordt een berm ingezaaid met bloemen en kruiden. Tegelijk werkt Geaflecht aan een biodiversiteitsplan dat over meerdere jaren loopt. Ze willen onder andere de jeugd bij het initiatief betrekken.

Eind vorig jaar zijn Brouwen en Van Rooijen met het initiatief begonnen. "Toen gingen we kijken naar wat we konden krijgen aan land", vertelt Van Rooijen. Ze hebben een stuk grond van de kerk toegewezen gekregen. Een deel daarvan wordt nu het leefgebied van de bijnen.

Imker

Van Rooijen is enige tijd imker geweest en dat begon nu weer te kriebelen. Wat hij daar zo mooi aan vindt? "Op een andere manier met natuur bezig zijn. Voor mij geeft het rust."

Het gaat Brouwer ook niet per se om de honing van de beestjes. "Voor mij is het belangrijk voor de aarde. Het gaat slecht met de bijen. En ook een stukje bewustwording bij de mensen om hen duidelijk te maken hoe ze een mooie tuin kunnen aanleggen, die goed is voor de bijen en vlinders."

(advertinsje)
(advertinsje)