Johannes Kramer: "Ik zou meer willen inzetten op natuur, biodiversiteit en ons landschap"

14 mrt 2019 - 10:46

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maar kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Donderdag is Johannes Kramer, FNP-lijsttrekker aan de beurt.

Johannes Kramer - Foto: FNP

Naam: Johannes Kramer

Leeftijd: 51

Woonplaats: Sijbrandaburen

Beroep: gedeputeerde Provinsje Fryslân

Hobby: lezen, schaatsen, fietsen en mijn gezin

Partij: FNP

Lid sinds: 1992

Bekijk het partijprogramma van de FNP

Johannes, zeggen wij 'u' of 'jij'?

"Jij is goed."

Waarom ben jij lijsttrekker geworden? Waar kun jij het verschil maken?

"Ik ben lijsttrekker omdat ik vind dat ik als gedeputeerde en politiek leider van een collegepartij mij voor de kiezer moet verantwoorden en graag door wil als gedeputeerde en van daar uit ook de kiezer om instemming vragen. Ik kan het verschil maken omdat ik ervaring en de drive heb om de komende vier jaar het beste uit Fryslân te halen."

Wie is jouw grote politieke voorbeeld? En waarom?

"Abraham Lincoln. Hij had het inzicht om te zien wat noodzakelijk, rechtvaardig en mogelijk was. En hij had de moet om dat door te voeren."

Wat is het eerste dat er verandert als jouw partij in het college komt?

"Wij hebben in het zittende college vier jaar goed samengewerkt en opgewerkt. Ik heb niet de neiging om dat te veranderen. Maar in een nieuw college zou ik meer willen inzetten op natuur, biodiversiteit en het behoud van ons landschap."

Ik vind dat ik mij als gedeputeerde en politiek leider van een collegepartij voor de kiezer moet verantwoorden.

Johannes Kramer van de FNP

Reageer op de stelling: de provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.

"Just net, moat krekt fersterke wurde. De provinsje Fryslân hat in fin mear as in bears. In sterke eigen identiteit en is herkenber en werkenber foar de minsken. Dy sterke bining mei de befolking is krekt in pree."

"Juist niet, dat moet versterkt worden. De provincie Fryslân kan een streepje voor hebben. Een sterke, eigen identiteit is herkenbaar voor de mensen. Die sterke binding met de bevolking is precies een pré."

Hoe wil jouw partij de Friezen beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?

"Referenda invoeren, mensen meer zeggenschap geven over hun eigen toekomst en omgeving. De mensen zijn niet dom of gek, ze weten heel goed hoe het beter kan."

Televisieprogramma's als 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan al snel aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daarmee om?

"Laat maar gaan."

De mensen zijn niet dom of gek, ze weten heel goed hoe het beter kan.

Johannes Kramer van de FNP

Kun je ons iets vertellen over jezelf dat niemand weet?

"Nee, niet dat ik weet."

Voor welk Fries streekproduct mogen wij jou 's nachts wakker maken?

"De Friese kaas. Een heerlijke kaas die bijdraagt aan het behoud van de weidevogels."

Wêrom moatte minsken op 20 maart op jo stimme? Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?

"Mensen moeten niet op mij stemmen, maar als ze Fryslân een stem willen geven, dan moeten ze wel FNP stemmen. De FNP staat met 50 kandidaat Statenleden voor Fryslân en haar bewoners, de taal en de cultuur, het landschap en de biodiversiteit."

Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)