Bijspijkercursus in Smallingerland over verkeersregels voorziet in behoefte

13 mrt 2019 - 16:51

De verkeersopfriscursus in Smallingerland trekt veel deelnemers. De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV). Die doen dat in samenwerking met gemeenten voor mensen die al langere tijd hun rijbewijs hebben, maar waarbij de regels niet allemaal meer even duidelijk zijn.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

In Smallingerland wordt deze cursus drie keer georganiseerd en met 44 deelnemers zijn er de eerste keer al twee keer zoveel mensen dan gemiddeld.

De cursus kijkt vooral naar nieuwe verkeersregels en -situaties. Ook wordt gekeken naar specifieke situaties in de gemeente.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

"Rotondes waren er vroeger nog niet"

Een van de cursisten is mevrouw Oosting, ze is 81 jaar. In 1965 heeft ze haar rijbewijs gehaald. "Er is veel veranderd. Nu zijn er allemaal rotondes en die waren er vroeger nog niet. De kinderen zeggen dat ik niet meer met de auto naar Amsterdam mag komen, ze zeggen dat ik maar met de trein moet gaan."

Ze had in de krant over de cursus gelezen. Na de eerste les had ze vijf van de vijftien vragen fout. Ze heeft onder andere geleerd hoe ze de buitenspiegel goed moet afstellen. "lk heb al veel opgestoken en er volgen nog twee lessen. Ik doe het om bij de tijd te blijven, je leert er altijd iets van."

(Advertentie)
(Advertentie)