Gemaal bij Marrum wordt al ingezet voordat het klaar is

13 mrt 2019 - 16:51

Het waterschap zet donderdag al het nieuwe gemaal De Heining bij Marrum in werking, ook al is dat nog niet klaar. Het is nodig, omdat het water in de Friese vaarten en meren zo'n tien centimeter te hoog staat door al het regenwater van de laatste dagen.

Foto: Omrop Fryslân

Het gemaal heeft twee pompen. Daar moeten nog beschermkappen overheen, maar die zijn niet eerder klaar dan halverwege volgende maand. Om op een veilige manier te draaien, moet er daarom continu toezicht zijn bij het gemaal. Na april kan het gemaal automatisch werken, als de waterstand te hoog wordt.

De afgelopen tien dagen is er tachtig millimeter regenwater gevallen. De voorspelling is dat er de komende drie tot vier dagen nog eens dertig millimeter bijkomt. Het land was in eerste instantie nog heel droog, na de warme en droge zomer, maar de grond kan het water nu steeds slechter opnemen.

Eerder werden ook het Hooglandgemaal bij Starum en het Woudagemaal bij Lemmer al ingeschakeld. Zoals het nu lijkt, kan het Woudagemaal zaterdag weer worden uitgeschakeld. Het Hooglandgemaal draait daarna nog enkele dagen door.

(advertinsje)
(advertinsje)