Zes Friese gemeentes willen stemmen 'sneller en betrouwbaarder' tellen dan de rest

12 mrt 2019 - 19:02

Zes Friese gemeentes doen bij de komende verkiezingen mee aan een experiment met het centraal tellen van stemmen. Het gaat om de gemeentes Dantumadeel, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Opsterland en Waadhoeke.

Foto: ANP

Als aan het eind van de verkiezingsdag de stembussen 's avonds om negen uur dichtgaan, tellen de medewerkers van de stembureau's in de betrokken gemeentes alleen de stemmen op partijniveau. Zo kan op de avond van de stemming een voorlopige uitslag gemeld worden.

Andere experimenten

Bij eerdere verkiezingen zijn er soortgelijke experimenten geweest, onder andere bij de gemeenteraadsverkiezingen van Noardeast-Fryslân eind vorig jaar.

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken moest nu opnieuw toestemming geven voor het experiment. Ze werkt aan een wetswijziging die het centraal stemmen tellen altijd mogelijk moet maken.

Op 20 maart kan niet alleen gestemd worden voor de Provinciale Staten, maar ook voor het waterschap. Omrop Fryslân besteedt veel aandacht aan de verkiezingen, onder andere met een waterschapsdebat in Buro de Vries, en een lijsttrekkersdebat op de dag voor de verkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)