Kweker Hartman op randje van faillissement

11 mrt 2019 - 12:18

"Als Hartman geen twee weken de tijd krijgt, gaat het bedrijf failliet." Dat zei advocaat Liauw-A-Joe van het glastuinbouwbedrijf uit Sexbierum. Maandag diende het kort pleit dat het bedrijf NH Paprika aanspande tegen Hartman. Het bedrijf uit Heerhugowaard zegt nog 446.000 euro te krijgen van Hartman.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Bij Hartman is jarenlang zwarthandel bedreven voor de overname door de Food Farm Group uit België, zegt de advocaat van Hartman. Vooral om die reden heeft het bedrijf geldpijn.

Acuut in gevaar

Verslaggever Onno Falkena is aanwezig in de rechtszaal en legt uit hoe de situatie is. "NH Paprika en Hartman houden elkaar in een houdgreep. De advocaat van Harman zegt dat het bedrijf in overleg is met de Rabobank en over twee weken het geld beschikbaar heeft. Wanneer de rechter echter besluit dat Hartman meteen moet betalen, dan komt het bedrijf acuut in gevaar." In dat geval zou NH Paprika de vordering moeten indienen bij de curator.

Geen directie aanwezig

Opvallend is dat er op de zitting zelf niemand van de directie van Hartman in de rechtszaal aanwezig is. Volgens de advocaat komt dat omdat de directie op dit moment aan het overleggen is over de voorwaarden van een nieuw krediet van de Rabobank voor het bedrijf.

Kwalijke zaak

"Hartman moet de eigen problemen niet bij NH Paprika op het bordje te leggen", zegt advocaat Glijnis van NH Paprika. "Wij zijn maandenlang aan het lijntje gehouden. Het akkoord is tegengehouden in België." NH Paprika vindt het kwalijk dat Hartman niet op de zitting aanwezig is. Bij NH Paprika werken dertig mensen. Het bedrijf werkt exclusief voor Hartman en is zodoende financieel volledig afhankelijk van het bedrijf uit Sexbierum.

Vrijdag uitspraak

NH Paprika vraagt de rechter om direct uitspraak te doen. De advocate van Hartman vroeg om twee weken uitstel. Bij overleg tussen de partijen op de gang, werd afgesproken om het vonnis uit te stellen tot vrijdag. De partijen werden het verder ook eens over de hoogte van de vordering: 446.000 euro.

Onno Falkena over het kort pleit tegen Hartman

Op omvallen

Er zijn nog meer schuldeisers. Vorige week bleek al dat Hartman financieel op omvallen staat. Toen eiste Mathilda Harman-Van Ingen, een van de commissarissen van Hartman, dat ze nog altijd wacht op haar jaarlijkse vergoeding van 120.000 euro. Woordvoerder Dick Braakhekke laat weten dat directie en bestuur van Hartman hard werken om met alle partijen tot een redelijke oplossing te komen. Zolang daar aan gewerkt wordt, onthoudt de directie van Hartman zich van ieder commentaar.

Volg het Twitter-verslag

Verslaggever Onno Falkena was aanwezig in de rechtszaal. Lees hier zijn Twitter-verslag over het kort pleit terug.

(advertinsje)
(advertinsje)