Zonnepanelen toch mogelijk door eigen energiecoöperatie Langweer

11 mrt 2019 - 10:38

Bewoners van het beschermde dorpsgezicht in Langweer kunnen via een eigen energiecoöperatie toch aan zonnestroom komen. In het historische centrum van het dorp mogen geen zonnepanelen aangelegd worden. Maar via de coöperatie Sinnich Langwar worden op twee gebouwen zonnepanelen gelegd, waar het gehele dorp elektriciteit van krijgt.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Een dak ligt al vol met meer dan 200 panelen, aan het tweede dak wordt nog gewerkt. Het idee voor zonnepanelen komt uit het dorp zelf. Deelnemers kopen de panelen voor 15 jaar en betalen jaarlijks een klein bedrag voor de verzekering en het onderhoud. Wie tussentijds verhuist, verkoopt de panelen terug aan de coöperatie. Die betaalt geen huur voor het dak waar de panelen op liggen, maar de eigenaar van het dak wordt na 15 jaar eigenaar van de zonnepanelen.

Ik vind dat je best wat voor de gemeenschap mag doen als het in je vermogen ligt.

Initiatiefneemster Thea Frenk

Burgerinitiatief

Een van de initiatiefnemers is Thea Frenk. "Tijdens een bijeenkomst over zonne-energie twee jaar geleden werd ik geïnspireerd. Die expert vertelde dat zonnepanelen mogelijk zijn in een historisch gebied, wanneer je een eigen energiecoöperatie begint." Frenk was meteen enthousiast. "We zullen toch met z'n allen wat aan het milieu moeten doen. Ik vind dat je best wat voor de gemeenschap mag doen als het in je vermogen ligt."

Voeten in aarde

Er kwam echter nog heel wat kijken bij het opstarten van een eigen energiecoöperatie. Frenk: "We hebben financiële steun gekregen van verschillende stichtingen in het dorp. Daarna moesten we op zoek naar daken, die gekeurd moesten worden en asbest-vrij gemaakt worden. Ook de verzekeraar keek kritisch mee. We hebben de daken waar de panelen liggen, verzekerd. Ontstaat er brand, dan dekt onze verzekering de schade."

Initiatiefnemer Thea Frenk

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Ik gebruik de panelen nu zelf ook volop.

Dhr. Kelderhuis heeft zonnepanelen op het dak

Familie Kelderhuis is een van de families die zonnepanelen op het dak heeft. "Ze kwamen langs en vroegen om een dak, maar ik had er eerst niet zo veel zin in", vertelt dhr. Kelderhuis. "Maar uiteindelijk heb ik toch maar toegezegd dat het hier mocht. Ik heb een mooi nieuw dak gekregen, asbestvrij met zonnepanelen die ik zelf ook gebruik."

Bauke neemt een kijkje bij de familie Kelderhuis

(advertinsje)
(advertinsje)