Breeuwsma en De Laat balen na relay: "B-finale zegt mij niet zoveel"

09 mrt 2019 - 20:20

De teleurstelling was van de gezichten af te lezen bij Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat, na de tweede dag van het wereldkampioenschap shorttrack. Ze plaatsten zich met de aflossingsploeg niet voor de A-finale. Zondag strijden ze dus niet om de medailles.

Itzhak de Laat - Foto: www.orange-pictures.nl

Nederland kwam als derde over de finish, achter Rusland en Zuid-Korea. Het scheelde slechts een paar centimeter, in het nadeel van de Nederlanders.

Breeuwsma baalt. "Ik denk dat we supergoed gereden hebben, maar daar hebben we niet zoveel aan. Je moet iets extra's doen in de laatste twee rondes, en dat lukt nog niet helemaal met Itzhak."

Breeuwsma kijkt ook kritisch naar zijn eigen rol. Volgens hem was de laatste wissel, waarbij hij De Laat moest lanceren, niet goed. "Ik moest net iet teveel naar hem toespringen in plaats van dat ik hem kon drukken. Dat zijn van die finesses die goed moeten gaan om door te gaan."

Daan Breeuwsma duwt Itzhak de Laat bij de aflossing - Foto: Orange Pictures

Wat overblijft is een B-finale. Een strijd om de vijfde plaats. "Die B-finale zegt mij niet zoveel", zegt Breeuwsma.

"Eerlijk gezegd interesseert het mij niet of we daar winnen of verliezen. Dar kom ik hier niet voor." Breeuwsma vindt het lastig om zich op te laden voor die B-finale. "Maar dat is misschien voor die andere jongens iets anders dan voor mij."

"We komen voor de medailles. Prima hoor, zo'n B-finale. Maar dat zegt mij niet zoveel."

Itzhak de Laat vindt penalty terecht

De Laat moest ook individueel rijden op zaterdag. Op de 500 meter haalde hij de B-finale. In de halve finale van de 1500 meter kreeg hij een penalty.

"Op de 1500 meter was het alles of niets. Uiteindelijk is de penalty wel terecht. Ik moet tweede worden en anders moet ik een B-finale rijden. Daar heb ik gewoon geen zin in."

"Het kon eigenlijk niet, maar het is de laatste bocht, op een WK, dan ga je er gewoon voor."

Over de 500 meter was De Laat wel 'tevreden', maar de relay eindigde ook in een teleurstelling voor De Laat en zijn ploeggenoten.

In de laatste bocht werd Nederland nog ingehaald door Rusland, terwijl Zuid-Korea al voorop lag. De derde plaats was het gevolg.

"Dit neem ik mezelf kwalijk"

"De Koreanen hielden heel erg in om ons een hak te zetten. Dat hebben ze goed gedaan. Ik kies ervoor om buitenom te gaan en die Russen gingen heel slim naar binnen. Ik had krap moeten rijden en dat neem mezelf kwalijk."

Zondag zien we Nederland niet terug in de A-finale. Dat komt hard aan volgens De Laat. "De A-finale is het enige waarvoor we hier zijn. We horen er gewoon thuis. Maar als je op een centimertje verliest, is het super lullig. Dus dan moet je weer een B-finale rijden."

"Heel zuur. Helaas."

(advertinsje)
(advertinsje)