Soort Uber-app moet kinderen makkelijker op school krijgen

08 mrt 2019 - 19:53

Een app op je telefoon waar je als leerling op kan zien of er iemand richting je school gaat. Het kan een oplossing zijn voor jongeren uit de dorpen die in de stad naar school gaan. Met het openbaar vervoer is zo'n reis niet altijd makkelijk. Het idee werd geopperd door PvdA-lijsttrekker Marijke Roskam in een schooldebat op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Roskam ging daar verbaal de strijd aan met CDA-lijsttrekker Sander de Rouwe.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Het debat op Christelijk Gymnasium Beyers Naudé

Er kan dan gedacht worden aan een soort Uber-app. Marijke Roskam ziet een proef daarmee wel zitten. "Nu sta je soms bij een bushalte en dan rijdt iedereen je voorbij. Met zo'n app zou de man of vrouw in de auto jou dan mee kunnen nemen." De Rouwe is niet afwijzend. Hij wil er na de verkiezingen verder over nadenken.

Klimaat houdt leerlingen bezig

Het klimaat speelt een belangrijke rol in het debat. Veel leerlingen wilden duidelijk weten wat de partijen provinciaal doen. De PvdA wil mensen helpen bij het energiezuiniger maken van woningen. Op de vraag hoe ze dat wil betalen, antwoordt Roskam dat er in het provinciehuis nog veel potjes zijn doe nog vol geld zitten.

De Rouwe is ook voorstander van de vergroening van de provincie. Hij wil de klimaatdoelen halen maar vindt dat de Friezen zelf het tempo bepalen. De provincie moet het er niet doorheen drukken, vindt de CDA-voorman.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Het grootste deel van de leerlingen in de kantine mag zelf niet stemmen. Dat steekt De Rouwe: "Ik vind eigenlijk dat jullie mans genoeg zijn. Jullie zijn betrokken en hebben een mening. Dan wil ik mij inzetten om de kiesgerechtigde leeftijd omlaag te krijgen, naar 16 of 17 jaar." De CDA-lijsttrekker kijkt naar vrouwenkiesrecht als voorbeeld. Daar is ook met succes voor gestreden.

CDA wint

Aan het einde van het debat krijgen de leerlingen de keuze tussen De Rouwe en Roskam. Een grote meerderheid koos voor Sander de Rouwe. Op 20 maart zijn de echte verkiezingen. Dan gaan de stembussen open voor het algemeen bestuur van het Waterschap Fryslân en de Provinciale Staten.

(Advertentie)
(Advertentie)