Brexit houdt ondernemers bezig: "Ik zou even afwachten wat er gaat gebeuren"

07 mrt 2019 - 22:22

Friese bedrijven moeten meer denken aan het buitenland. Dat was donderdag het devies op een ondernemersmiddag in Leeuwarden. Fryslân loopt nog altijd achterop als het gaat om export. Ondanks de Brexit, kan ook Groot-Brittannië nog steeds een interessant land zijn om in te investeren. Al zijn daar de meningen wel wat over verdeeld.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Anker Stuy Verven uit Terwispel handelt met landen als Rusland, de Baltische staten en Polen, maar werkt ook veel in Engeland. Daarom heeft het bedrijf nu een groot pand gekocht in Petersborough. "We zitten daar al een aantal jaar. De Brexit heeft ons doen besluiten dat we daar volledig willen zitten, om onze omzet en klanten veilig te stellen", zo vertelt Emile Stuy van het bedrijf.

Stuy waarschuwt ondernemers die op dit moment naar Engeland toe willen met hun bedrijf: "Als je daar nog niet actief bent, zou ik nu even wachten om te kijken wat er nu echt besloten wordt. Zodra er een concreet besluit is, dan kun je weer actie ondernemen. De wereld is groter dan Engeland."

Emile Stuy wapent zich tegen de Brexit

Toch kijkt gedeputeerde Sander de Rouwe er iets anders naar. Volgens hem is het heel belangrijk dat meer Friese bedrijven naar het buitenland kijken als een kans om te investeren. Al gaat het de laatste jaren beter, we zitten in Fryslân nog altijd onder het landelijk gemiddelde voor bedrijven die in het buitenland actief zijn. Ook met de dreigende Brexit, kan investeren in Groot-Brittannië nog steeds aantrekkelijk zijn volgens De Rouwe.

"Als bedrijven nu denken dat het te moeilijk wordt om zaken te doen, kan de provincie ook meedenken. Wij hebben een speciale subsidieregeling voor ondernemers die een nieuw land willen verkennen."

Wel snapt hij de onzekerheid die bedrijven voelen over de steeds dichterbij komende Brexit. "We hoeven van sommige bedrijven dat ze nog even willen afwachten wat er gebeurt. Dat snap ik, maar aan de andere kant kun je al wel vast uitzoeken of het jouw bedrijf ook raakt."

Gedeputeerde Sander de Rouwe over het investeren in Groot-Brittannië

(Advertentie)
(Advertentie)